Knežević: SNP da se što prije izjasni o Demokratskom frontu

Knežević je podsjetio da prema stranačkom statutu odluke o formiranju koalicija dvotrećinskom većinom donosi Glavni odbor
8 komentar(a)
Milan Knežević, SNP, Velizar Kaluđerović, Foto: Savo Prelević
Milan Knežević, SNP, Velizar Kaluđerović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.07.2012. 12:27h

Socijalitička narodna partija (SNP) treba što prije da se izjasni o pozivu da se priključi demokratskom frontu, izjavio je poslanik SNP-a Milan Knežević. On je kazao da očekuje zakazivanje sjednice Glavnog odbora na kojoj bi se raspravljalo o uključenju u opozicioni savez.

„Kako god da se izjasni Glavni odbor, odluka se mora što prije donijeti, jer to od nas očekuje članstvo i opoziciona javnost, posebno imajući u vidu činjenicu da će izbori biti održani krajem septembra ili početkom oktobra“, upozorio je Knežević.

Bivši šef crnogorske diplomatije Miodrag Lekić kazao je da ne vidi razlog da razgovara s liderom SNP-a Srđanom Milićem o pristupanju te stranke demokratskom frontu, prije nego stranački organi te partije donesu odluku o načinu na koji će učestvovati na izborima. On je podsjetio da se u toj stranci uočavaju različiti pristupi o tom pitanju, navodeći kao primjer Kneževića koji traži širi opozicioni front.

Sa druge strane, Knežević je podsjetio da prema stranačkom statutu odluke o formiranju koalicija dvotrećinskom većinom donosi Glavni odbor, dok je za samostalan nastup dovoljna prosta većina prisutnih članova.

Knežević je istakao da bivši ambasador SRJ u Italiji uživa veliki ugled u najjačoj opozicionoj stranci

Poslanik SNP-a je ponovio da bi zajednički nastup opozicije bio jedni pobjednički model koji bi smijenio režim Mila Đukanovića, priznajući da u stranci ima onih koji smatraju da treba ići samostalno. Takav stav za sada javno je jedino iznio šef poslaničkog kluba Aleksandar Damjanović.

„Očekujem da se na Glavnom odboru donese odluka da li je za SNP prihvatljivo da bude u opozicionom frontu. Ukoliko za dvije trećine članova bude prihvatljiv ulazak SNP-a u demokratski front, potrebno je definistati principe takvog nastupa i inicirati razgovore u tom pravcu“.

Komentarišući Lekićevu odluku da se uključi u politiku i vodi demokratski front, Knežević je istakao da bivši ambasador SRJ u Italiji uživa veliki ugled u najjačoj opozicionoj stranci. On je podsjetio da je na predlog Srpske narodne stranke, bivši lider SNP-a Predrag Bulatović 2003. godine Lekića predlagao za predsjedničkog kandidata opozicije.

„Isto je uradio i aktuelni predsjednik Srđan Milić 2008. godine, a nedavno je od strane potpredsjednika SNP-a bio predložen za glavnog pregovarača Crne Gore sa EU. Sve ovo govori u prilog činjenici da Lekić u članstvu i organima SNP-a uživa veliki ugled“, kazao je Knežević. Potpredsjedniki SNP Vasilije Lalošević je predlagao Lekića za glavnog pregovarača Crne Gore sa EU.

Bonus video: