Roćen: Ne povlačim se iz politike, novi ministar za 10 dana

“Zašto bih ostajao u tehničkom mandatu? Crna Gora mora da ide dalje u procesu integracija”
57 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2012. 18:23h

Odlazeći ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen najavio je da će ga Skupština Crne Gore sjutra razriješiti sa te dužnosti, nakon što je prošle sedmice podnio ostavku na tu funkciju.

On je, na radnom i oproštajnom doručku sa novinarima, rekao i da će Crna Gora novog ministra vanjskih poslova dobiti za desetak dana, ne želeći da precizira ko će ga naslijediti, niti koliko će godina biti mlađi od njega.

“Znate, ja sam završio društveni smjer i matematika mi nikad nije dobro išla”, našalio se Roćen.

Roćen je saopštio i da će nastaviti da radi u Demokratskoj partiji socijalista, gdje će blisko sarađivati sa predsjednikom te stranke Milom Đukanovićem.

TV Vijesti, Tatjana Debeljević

Govoreći o razlozima podnošenja ostavke, on je rekao da sad “nakon niza uspjeha Crne Gore nema potrebe da više bude na tom mjestu”.

“Ne pripisujem sve uspjehe ministarstvu, ni sebi lično, ali ja sam davno 'prevalio' šezdesetu i mislim da je stvarno dosta”, rekao je Roćen.

Nema ambicija da bude predsjednik ili premijer

On je negirao da ima ambicije da bude predsjednik ili premijer, navodeći da je za premijerske ambicije čuo od opozicionog poslanika Koče Pavlovića (PzP).

“Pavlović bi prije glasao za mene da budem premijer, nego za Nebojšu Medojevića, on je ipak iz mojih krajeva”, rekao je u šali Roćen, poručujući da se ne povlači iz politike: “Ko se danas u Crnoj Gori povlači iz politike”.

Odgovarajući na pitanje da li su istiniti navodi da će se lider DPS-a Milo Đukanović vratiti na predsjedničku funkciju, a da će on biti njegov savjetnik, Roćen je kratko kazao: “Odmah to mogu da demantujem”.

Nije želio da odgovori ni da li je predložio svog nasljednika, ističući da ne može novinarima baš sve da kaže. Uz to je pojasnio da to ekskluzivno pravo pripada premijeru.

"Crna Gora mora dalje"

Na pitanje “Vijesti” zašto nije sačekao izbore, pa onda podnio ostavku, Roćen je rekao da se još ne zna tačan termin izlaska na birališta, ali da bi, ako bi oni bili održani u oktobru, Vlada bila formirana u decembru.

“Zašto bih ostajao u tehničkom mandatu? Crna Gora mora da ide dalje u procesu integracija”, rekao je Roćen, najavljujući da će biti aktivan u predizbornoj kampanji, jer je član predsjedništva DPS-a i koordinator za Danilovgrad.

“Da se jedan od točkova Bemaksa okreće za mene, mislite li da bih bio ovdje danas sa vama”

Komentarišući medijske navode o njegovoj povezanosti sa Bemaksom, Roćen je rekao da se sve što je dobrop u Crnoj Gori povezuje sa njim.

“Da se jedan od točkova Bemaksa okreće za mene, mislite li da bih bio ovdje danas sa vama”, rekao je Roćen.

On je rekao da smatra svojim velikim uspjehom rad u Rusiji, ističući da nema ničeg sa čime je nezadovoljan tokom svoje karijere ministra vanjskih poslova. On je negirao i da Crna Gora, u odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, više naginje ka Banja Luci, nego Sarajevu.

Galerija

Bonus video: