Krsto Bošković podstanar kod supruge

Iz zahtjeva za kredit i tužbe bivšeg potpredsjednika Opštine Tivat vide se brojna neslaganja
479 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2012. 09:29h

Iako je u imovinskom kartonu za ovu godinu prijavio da je u stalnom radnom odnosu u Opštini Tivat i da mu je visina mjesečne zarade 1.220 eura, donedavni potpredsjednik Opštine i lider tivatske SDP Krsto - Kiko Bošković zapravo je mjesečno primao najmanje 110 eura više nego što je zvanično prijavio Komisiji za utvrđivanje konflikta interesa.

Naime, „Vijestima“ je u Opštini Tivat potvrđeno da Bošković funkciju potpredsjednika na kojoj se nalazio od 2002. do prije oko mjesec dana, u tom periodu nije nikada obavljao profesionalno, već volonterski, što znači da nikada nije ni bio u stalnom radnom odnosu u lokalnoj samoupravi kako je to Bošković Komisiji za uztvrđivanje konflikta interesa prijavljivao od 2010. do 2012.

Lider tivatske SDP sve to vrijeme formalno je bio u stalnom radnom odnosu u tivatskom JP „Vodovod i kanalizacija“, preduzeću koje kontroliše njegova partija još od razdvajanja nekadašnjeg jedinstvenog Javnog komunalnog preduzeća Tivat. Bošković je u „Vodovodu“ prije postavljenja za potpredsjednika Opštine, bio zaposlen kao tehnički direktor.

-Krstu Boškoviću se nije mijenjao radni status od njegovog zapošljavanja u JP «ViK» Tivat. Krstu Boškoviću nije «zamrznut staž» već je do prestanka volonterskog bavljenja političkom funkcijom, na osnovu rješenja iz 2003. godine raspoređen na dužnost koja je bila manje zahtjevna, a zbog vršenja volonterkog posla potpredsjednika Opštine. Rješenjima iz 2005, 2007, 2009. i 2011. god. nastavio je da obavlja dužnost na koju je saglasnost dao predsjednik Opštine. Mjesečna nadoknada Krsta Boškovića u JP «ViK-u» Tivat iznosi 647,76 € neto bez minulog rada ili 814,55 € neto sa minulim radom- odgovorio je „Vijestima“ izvršni direktor JP „Vodovod i kanalizacija“ Tivat Čedo Lukić, na pitanja o radno-pravnom statusu i primanjima lidera tivatskih socijaldemokrata u tom JP.

Istovremeno, Bošković je u Opštini, u skladu sa zakonom, kao volonter primao pola potpredsjedničke plate koja bi ga inače sljedovala da je tu funkciju obavljao profesionalno.

-Posljednja naknada koja je isplaćena Kiku Boškoviću iznosila je 518 eura i u nju nije obračunat doprinos za minuli rad - odgovorila je na pitanje “Vijesti” o primanjima Boškovića u lokalnoj upravi glavni administrator Opštine Tivat Jovanka Laličić.

Kada se dva iznosa koja je svakog mjeseca primao u Opštini i “Vodovodu” saberu, dolazi se do ukupne cifre od 1.332,55 eura, što je 112,55 eura više nego što je Komisiji za utvrđivanje konflikta interesa kao svoja zvanična primanja prijavljivao javni funkcioner Krsto Bošković.

On je inače, 22. februara Osnovnom sudu u Kotoru tužio Opštinu Tivat u kojoj je tada još uvijek sjedio u potpredsedničkoj fotelji tražeći da se poništi rješenje Komisije za rješavanje stambenih potreba lokalnih funkcionera, a koja mu je dva mjeseca ranije dodijelila kredit u iznosu od 16.350 eura na 20 godina sa izuzetno povoljnim uslovima otplate, radi rješavanja stambenog pitanja. U tužbi koju razmatra sutkinja Narcisa-Maja Nurković, Bošković je tražio da se poništi takvo rješenje Komisije i ona obaveže da mu dodijeli iznos od 28 hiljada eura koliko mu je u prvi navrat bilo i određeno, kao i da mu tužena Opština Tivat, nadoknadi troškove sudskog postupka.

U dokumentaciji sa kojom je inače kao “stambeno nezbrinuta” osoba aplicirao za dodjelu kredita kod Opštine koju je kasnije tužio, dva su kontradiktorna podatka. Naime, u formularu prijave Komisiji, Bošković je kao adresu stanovanja naveo Istarsku broj 7 u Tivtu, gdje se nalazi stan površine 56 kvadrata u vlasništvu njegove supruge Emine, a u kojem živi i sam Bošković.

Sada “stambeno nezbrinutom” lideru tivatske SDP koji živi u stanu svoje supruge, valja riješiti pitanje krova nad glavom

Zanimljivo, u prepisu iz Lista nepokretnosti 2669 koji mu je 3. marta 2008. na njegov zahtjev izdala Područna jedinica Uprave za nekretnine Crne Gore u Tivtu, a koji je priložio Komisiji kao dokaz da nema adekvatno riješeno stambeno pitanje, kao adresa stanovanja Krsta Boškovića stoji Seljanovo II C 2.

Riječ je, naime, o adresi stana koji je svojevremeno na Seljanovu Bošković dobio kao radnik bivšeg tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal i koga je kasnije jedno vrijeme čak i iznajmljivao aktuelnom direktoru JKP Tivat Radu Popoviću da bi ga poslije, u vrijeme buma na trištu nekretnina, prodao.

Sada “stambeno nezbrinutom” lideru tivatske SDP koji živi u stanu svoje supruge, valja riješiti pitanje krova nad glavom, pa je Bošković aplicirao za opštinski kredit a onda nezadovoljan iznosom koji je na kraju dobio, tužio tu istu Opštinu koja mu ga je dala.

Tužio opštinu zbog kredita

Po najnovijem imovinskom kartonu objavljenom na sajtu Komisije za utvrđivanje konflikta interesa, Bošković kao potpredsjednik Opštine zarađuje 1.220 eura mjesečno, jedini je vlasnik placa površine 960 kvadrata u Tivtu i kuće u izgradnji površine 250 kvadrata, kao i jedne šestine zemljišta površine 25 hiljada kvadrata u Tivtu.

On posjeduje i vaučer u HTP „Primorje“, motornu brodicu „Benetau Antares“ iz 2009, a umjesto „forda fokus“ iz 2007. koji je vozio do sada, lani je vozni park osvježio potpuno novim terencem „ford kuga“ koji košta oko 30 hiljada eura. Među zaduženjima Bošković je prijavio da u naredne četiri godine mora vratiti kredit od 7.200 eura NLB banci, a ima još tri godine da Podgoričkoj banci vrati kredit u iznosu od 2.600 eura.

Zanimljivo je da je prijavio i kredit u iznosu od 16 hiljada eura koji je dobio (znači i prihvatio) od Opštine Tivat, iako je zbog toga tužio Opštinu. Taj novac bi Bošković trebalo da vrati u roku od 20 godina.

Supruga Emina, prema navodima najnovijeg Boškovićevog kartona, preko Zavoda za zapošljavanje i Fonda PIO mjesečno prima nadoknadu od 92 eura, a po osnovu nasljedstva jedini je vlasnik stana površine 55 kvadrata u Tivtu.

U odnosu na prošlogodišnji karton, u evidenciji nepokretne imovine Boškovićeve supruge više nema dviju porodičnih kuća u Tivtu površine 80 i 90 kvadrata u kojima je bila vlasnik po jedne četvrtine, kao i placa od 500 kvadrata u Tivtu, čiji je gospođa Bošković bila jedini vlasnik.

Ona posjeduje automobil „folksvagen pasat“ iz 2004. i vaučer u HTP „Primorje“, dok sin Mato vozi motocikl „gilera“ iz 2008. i stalno je zaposlern u JP „Morsko dobro“ Budva gdje prima platu od 570 eura. Socijaldemokratska partija do sada se nije izjašnjavala na pitanja „Vijesti“ da prokomentariše ovakvo postupanje svog visokog funkcionera.

Galerija

Bonus video: