Nikšićki SNP traži smjenu predsjednika, Golubović uzvraća: Biće krivičnih prijava

Članovi nikšićkog odbora SNP, njih 114, traže smjenu i isključenje svog predsjednika Svetozara Golubovića
92 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 07.07.2012. 20:02h

Članovi nišićkog odbora Socijalističke narodne partije (SNP), njih 114, podnijeli su novi zahtjev za zakazivanje sjednice odbora na kojoj bi se glasalo o razrješenju Svetozara Golubovića sa mjesta predsjednika, ali i člana tog odbora najjače opozicione partije.

Inicijativa u kojoj se sada traži Golubovićevo razrješenje iz opštinskog odbora, predata je u nikšićku kancelariju stranke a zahtjev je dostavljen i predsjedniku SNP-a Srđanu Miliću. Šef nikšićkog odbora poručio je da će podnijeti prijave protiv potpisnika inicijative.

„Prethodnu inicijativu o razrješenju Golubovića sa mjesta predsjednika opštinskog odbora SNP-a potpisala su 94 člana, a ovu novu još 20 dodatnih što samo govori da smo u pravu kada tražimo njegovu ostavku. Nakon prve inicijative rečeno nam je da po Statutu partije o smjeni Golubovića ne može da se glasa bez mišljenja Glavnog odbora, koji je trebalo da u roku od 15 dana održi sjednicu i da nam ’zeleno svjetlo’ ali to se još nije desilo. Zbog toga smo odlučili da podnesemo novu inicijativu“, kazao je izvor „Vijesti“ iz nikšićkog odbora stranke.

Problem personalne prirode

Potpisnici nove inicijative su se pozvali na 23. član stranačkog Statuta u kojem se navodi da “članu organa prestaje mandat i prije isteka roka na koji je biran, prestankom članstva u Partiji, podnošenjem ostavke i izglasavanjem nepovjerenja”. Prema članu 31. predsjednik je dužan da u roku od sedam dana nakon dobijanja predloga sazove sjednicu Opštinskog odbora. Ukoliko članovi tog partijskog tijela izglasaju nepovjerenje Goluboviću prestale bi da važe sve njegove funkcije. Golubović je i poslanik u crnogorskom parlamentu.

„Ljudi treba da shvate da mi nemamo nikakvih problema koncepcijske prirode, da smo svi opozicionari koji želimo da ovom narodu bude bolje i da srušimo postojeću vlast, ali mi imamo problem personalne prirode jer je Golubović svojim nečinjenjem izazvao animozitet velikog broja članova odbora“, kazao je jedan od potpisnika inicijative.

Golubović je „Vijestima“ kazao da zamjera partijskim kolegama što su ga inicijativom degradirali, upozoravajući da on nije samo član nego i odbornik i predsjednik opštinskog odbora. On je kazao i da namjerava da podnese krivičnu prijavu protiv potpisnika inicijative.

„Mislim da tu ima dosta elemenata za pokretanje krivične odgovornosti jer ima falsifikovanih potpisa članova OO a 43 potpisnika inicijative su samo faktički članovi, ali ne i praktično jer četiri godine nijesu prisustvovali sjednicama. Sada su sačekali kraj njihovih zvaničnih funkcija i žele da vrate neke retrogradne snage u SNP-u na čelne funkcije. Nije ovo samo inicijativa protiv mene, jer ispada prema njihovim postupcima da sam značajna stepenica u toj hijerarhiji, već je ovo i protiv SNP-a“, kazao je Golubović.

Statut partije važi za sve

Iako u Statutu piše da sjednica odbora mora biti zakazana sedam dana od podnošenja inicijative, Golubović je kazao da će njeno zakazivanje zavisiti od toga šta kaže Glavni odbor.

Krajem maja sjednici opštinskog odbora, na kojoj je trebalo da se glasa o smjeni Golubovića, prisustvovali su i članovi radne grupe za izborne konferencije Damjanović, Snežana Jonica i Spasoje Kovačević. Tada se Jonica pozvala na staturnu odredbu po kojoj o smjeni Golubovića ne može da se glasa bez mišljenja Glavnog odbora, a Damjanović je obećao da će Glavni odbor zasjedati za 15 dana.

„Bez obzira na to o kome se radi, da li je ta ličnost manje ili više značajna, program i Statut partije važi za sve"

„Bez obzira na to o kome se radi, da li je ta ličnost manje ili više značajna, program i Statut partije važi za sve. Ako mjere snagu inicijative brojem članova koji su potpisali, onda im moram reći da sam spriječio aktiviste u mnogim mjesnim odborima da sakupljaju potpise podrške. Da sam to dozvolio taj broj bi bio makar desetostruko veći od broja njihovih potpisnika“, poručio je Golubović.

Golubović priča, Kaluđerović ne smije

Golubović je poručio da iza zahtjeva za njegovu ostavku stoje oni koji u podgoričkom odboru nijesu uspjeli da smjene Aleksandra Damjanovića.

„Očigledno im se mnogo žuri i nestrpljivi su da me smijene zato nijesu ni sačekali da vide kako će proći njihova prethodna inicijativa koju su uputili prema Glavnom odboru. A ko zna, možda su shvatili da ta inicijativa ne može proći pa su našli drugi modus da ’dođu glave’ Svetozaru Goluboviću. Pošto nije uspjelo u Podgorici sa (Aleksandrom) Damjanovićem nekome je potrebno da se i u Nikšiću nastavi sa sličnom tematikom“, kazao je Golubović.

Pozivajući se na nezvanične izvore, portal “Analitika” je objavio da je Damjanović na sjednici opštinskog odbora dobio podršku 70 članova, nakon rasprave o povjerenju šefu poslaničkog kluba.

Više članova odbora “Vijestima” je kazalo da je većina članova bila protiv Damjanovićevog isključenja jer su i oni koji su ga najžešće kritikovali ocijenili bi bilo previše da opštinski odbor iz partije isključuje šefa poslaničkog kluba, a što jedino može.

Umjesto toga, predloženo je da se od Glavnog odbora traži rasprava o Damjanovićevoj statutarnoj odgovornosti. Te informacije juče nije želio da komentariše šef podgoričkog odbora Velizar Kaluđerović pozivajući se na dogovor sa šefom medijskog pula Draganom Koprivicom da stranka ne komentariše nezvanična pisanja, iako to prethodno nije smetalo Goluboviću da komentariše dešavanja u Podgorici.

Galerija

Bonus video: