O kreditima funkcionera: Ne govore istinu i koriste funkciju

Selić je juče pozvala Komisiju da svako neslaganje podataka u izvještajima o imovini i prihodima tretira kao lažno izvještavanje
2 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2012. 15:22h

Direktorka Antikorupcijskog programa Centra za monitoring (CEMI) Ana Selić kazala je da je teško povjerovati da bi banka na svoju štetu odobravala klijentima rizične kredite zbog čega bi trebalo ispitati istinitost podataka o imovini i primanjima koje javni funkcioneri prijavlju Komisiji za sprečavanje sukoba interesa.

Selić je juče pozvala Komisiju da svako neslaganje podataka u izvještajima o imovini i prihodima tretira kao lažno izvještavanje i da pokrene postupak protiv svih lica koja su iznijela ovakve podatke prilikom prijavljivanja imovine.

Prema njenim riječima, druga, manje vjerovatna, ali moguća pretpostavka da su banke odobrile rizične kredite od preko 100.000 eura, koje su prijavili pojedini funkcioneri, kao rezultat zloupotrebe moći koja dolazi sa funkcijom.

“Ukoliko imovinski karton prikazuje da je rata za kredit veća od polovine prijavljenih mjesečnih prihoda, tu se nesumnjivo radio o prikrivanju dodatnih prihoda funkcionera, o kojima je banka obaviještena, ali ne i Komisija. Ovakva neslaganja u imovinskom kartonu bi trebalo da budu prvi znak Komisiji za sprečavanje sukoba interesa da pokrene postupak utvrđivanja stvarnog stanja imovine tog funkcionera”, kazala je Selić za “Vijesti”.

Rate za ove iznose kredita mogu biti veće od polovine njihovih zarada, što propisi Centralne banke ne dozvoljavaju

Prema njenim riječima, najbolji indikator za drugu pretpostavku da se radi o zloupotrebi službenog položaja bi bio ukoliko su krediti, čije su rate veće od polovine prihoda funkcionera, odobreni u istoj banci.

“U ovom slučaju, to bi podrazumijevalo veći spektar krivičnih djela sa elementima korupcije i zahtijevalo angažovanje državnih istražnih organa”, zaključila je Selić.

Prema podacima Komisije, jedan ili više kredita u iznosima od 50.000 do 100.000 eura otplaćuju ministri Ivan Brajović, Milorad Katnić, Vladimir Kavarić, Sanja Vlahović, te poslanici Zoran Vukčević i Snežana Jonica.

Rate za ove iznose kredita mogu biti veće od polovine njihovih zarada, što propisi Centralne banke ne dozvoljavaju.

Bonus video: