MUP upravlja novcem Uprave policije

Uprava policije, na čijem je čelu Božidar Vuksanović, bila je samostalna budžetska jedinica krajem prošle godine kad je usvojen budžet za 2012
105 pregleda 5 komentar(a)
Brajović, Lukšić, Vuksanović, Foto: Savo Prelević
Brajović, Lukšić, Vuksanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.07.2012. 16:52h

Uprava policije nije više samostalna budžetska jedinica, već će im sredstva dodjeljivati Ministarstvo unutrašnjih poslova, proizilazi iz rebalansa budžeta.

Uprava policije, na čijem je čelu Božidar Vuksanović, bila je samostalna budžetska jedinica krajem prošle godine kad je usvojen budžet za 2012.

Prema rebalansu budžeta, usvojenom u prvoj polovini juna, trošenjem preko 44 miliona eura, koje je za ovu godinu odobreno Upravi policije, upravljaće ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović . Brajović će tako, na određen način imati i veći stepen kontrole nad policijom.

Od početka godine, stupanjem na snagu Vladine uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, Uprava policije je definisana kao organ uprave u sastavu MUP-a.

Međutim, zbog sukoba DPS i SDP oko policije nije usvojen novi zakon o unutrašnjim poslovima koji je predviđao da policijom u suštini upravlja MUP i ministar policije, kako je to zagovarao manji koalicioni partner i kako je predložila Vlada.

Međutim, taj Vladin predlog nije dobio podršku poslanika DPS u parlamentu kojima je prethodno odbijen amandman da direktor Uprave policije imenuje starješine područnih jedinica, tako da policija suštinski funkcioniše po starom Zakonu o policiji, kao samostalan organ.

MUP će, prema rebalanu budžeta, raspolagati sa 53.012.472 eura, od čega je najviše namijenjeno upravo Upravi policije - 44,12 miliona. Prema rebalansu za vanredne situacije i civilnu bezbjednost biće izdvojeno 2,24 miliona, upravne poslove 2,61 milion, administraciju 3,93 miliona, dok je Kancelariji za borbu protiv trgovine ljudima dodijeljeno 90 hiljada eura.

Bonus video: