Medojević: Demokratski front je početak nove politike u Crnoj Gori

Bivši šef crnogorske diplomatije Miodrag Lekić dao je načelnu saglasnost da stane na čelo širokog Demokratskog fronta
89 pregleda 77 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2012. 15:09h

Lider PzP-a Nebojša Medojević saopštio je da Nova i partija na čijem je čelu neće nikoga pritiskati da bude dio širokog Demokratskog fronta, poručujući da će kolege iz SNP-a morati da se opredijele koji model žele.

Lekić nosilac liste i predsjednički kandidat?>>>

“Cilj nam je što širi front, ali ne možemo zvati, moliti i kumiti nekoga ko misli da to nije dobra ideja. Ako neko misli da nije dobra ideja da se objedini opozicija i da se izađe jasno sa stavom da nećemo sa DPS-om ni u kakve koalicije i da su oni povezani sa kriminalom, onda mi ne možemo trošiti vrijeme i ubjeđivati nekoga samo zato što nosi etiketu da je opozicija”, rekao je Medojević.

Formiranje demokratskog fronta početak je nove politike u Crnoj Gori, a bivši diplomata Miodrag Lekić je čovjek koji će svojim iskustvom pomoći opoziciji da prevaziđe sujete, ocijenio je Medojević.

On je rekao da u okviru novog fronta imaju dosta posla i da ih očekuju trazgovori sa NVO sektorom i intelektualcima.

“Želimo građanima da se postavimo kao nova vlada, dati mnoge odgovore, jer nemamo vremena da ga gubimo. Kolege iz SNP-a će se opredijeliti koji model žele, vrata su otorena za sve.

Važno nam je da u tim pregovorima ne učestvuje lažna opozicija, da nekoga stavimo na opozicionu listu, a da on, kad prođu izbori, kaže: 'Ja se sa vama sad ne slažem'. Imamo loše iskustvo sa ljudima koji su se predstavljali kao lažni opozicionari. Mandat dobiju za rušenje režima, a onda ga iskoriste za lične interese”, rekao je Medojević.

Na pitanje kakav odgovor očekuje iz SNP-a, Medojević je odgovorio: “Ne znam kakav odgovor da očekujem, to je možda moj problem da nemam dovoljno intelektualnih političkih kapaciteta da izanaliziram odgovore raznih političara u Crnoj Gori”.

On je istakao problem u razumijevanju nema samo sa Milićem, već da teško razumije bivšeg ministra spoljnih poslova, te oba potpredsjednika DPS-a

On je istakao problem u razumijevanju nema samo sa Milićem, već da teško razumije bivšeg ministra spoljnih poslova, te oba potpredsjednika DPS-a.

“Možda kao inženjer volim kad neko jasno kaže dva plus dva su četiri ili struja ide u tom i tom smjeru”, rekao je Medojević.

Govoreći o tome kolike su šanse Demokratskog fronta, ako SNP uđe u koaliciju sa DPS-om, Medojević je rekao da su iznijeli jasnu poruku.

“Ona je jasna. Mi nećemo da šminkamo bolestan i loš sistem Đukanovića, mi ne mislimo da bilo kakva saradnja sa njima može da pomogne Crnoj Gori. Nismo kandidati za koaliciju sa DPS-om.

Kolege iz SNP-a imaju slobodu da odluče kako žele da rade i nećemo nikoga da pritiskamo. I retorika će biti promijenjena, mi se obraćamo građanima i onim ljudima koji žele da budu dio ovog istorijskog projekta. Ko ne želi sa nama i misli da nismo dobar projekat neka proba na način koji misli da je bolji”, zaključio je Medojević.

Lekić stiže za 11. ili 12. jula

Bivši šef crnogorske diplomatije Miodrag Lekić dao je načelnu saglasnost da stane na čelo širokog Demokratskog fronta sa ciljem borbe protiv aktuelnog režima na predstojećim izborima, saopštio je lider Nove Andrija Mandić.

Podsjećajući da je nakon 2003. i 2008. ovo treća ponuda opozicije koju je Lekić dobio, Mandić je saopštio da je iz razgovora sa njim shvatio da je profesor na rimskom Univerzitetu spreman da uđe u tu političku borbu.

"To je čovjek za kojeg je vrijeme pokazalo da je on najbolje što Crna Gora ima. Bitku protiv korupcije i kriminala i pomirenje mogu da vode samo čisti i neostrašćeni ljudi", rekao je Mandić.

On je rekao da vjeruje da će svi koji budu razgovarali sa Lekićem ući u Demokratski front.

"Oni koji ne budu i koji pokažu uskostranačke interese njima nije ni mjesto u frontu jer on treba da okupi ljude koji žele istinski da mijenjaju Crnu Goru", rekao je Mandić.

Lider Nove je saopštio da bi Lekić u Crnu Goru trerbalo da dođe 11. ili 12. jula kada bi trebalo da počne razgovore sa onim ljudima koji bi da uđu u front.

"Nemam dobru komunikaciju sa liderom SNP-a Srđanom Milićem, ali su svi dobrodošli u Demokrataski front koji će voditi Lekić", kazao je Mandić navodeći da ne postoji konkretna akcija SNP-a koja bi sve to trebala da vodi, a iz koje stižu tonovi da bi ta partija samostalno na izbore.

Bonus video: