Lekić nosilac liste i predsjednički kandidat?

Jovićević: U ovom trenutku nije realno da sve opozicione stranke uđu u zajednički front. Takav savez mora biti protiv vlasti, ali za državu
167 pregleda 41 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Lekić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.07.2012. 10:50h

Bivši ministar spoljnih poslova Miodrag Lekić trebalo bi da bude nosilac opozicione liste čije bi ime trebalo da bude demokratski front i kandidat na predsjedničkim izborima.

To je, kako je kazao izvor "Vijesti" planirano u opozicionim strukturama koje su u komunikaciji sa Lekićem koji bi u Podgoricu trebalo da doputuje 10. jula.

Iako je bilo planirano da lider Nove Andrija Mandić, nakon zvaničnog susreta koji je prekjuče imao sa Lekićem u Rimu, obavi konsultacije sa ljudima u Crnoj Gori koji bi pristupili Demokratskom frontu, izvor „Vijesti" je saopštio da je odlučeno da se taj posao prepusti Lekiću.

"Dogovoreno je da Lekić, s obzirom na to da će biti na čelu fronta, obavi konsultacaje sa ljudima koji nijesu sarađivali sa DPS-om i koji nemaju mrlja u svojim biografijama", rekao je sagovomik „Vijesti" iz opozicije.

Iza ideje formiranja Demokratskog fronta, koje je radna verzija zvaničnog imena nove opozicione strukture, stao je tokom jučerašnjeg dana i lider PzP-a Nebojša Medojević koji se sastao s Mandićem.

U saopštenju PzP-a navodi se da su Mandić i Medojević ocijenili da je došlo vrijeme da se pojedinačni partijski interesi i nesporazumi iz prošlosti stave po strani, te da se mora shvatiti da je jedinstvo svih demokratskih struktura od istorijskog značaja.

Dvojica lidera saglasna su da je stanje u državi zabrinjavajuće loše i da je u osnovi svih životnih problema građana jedan veoma opasan sistem koji se ne može popravljati i kojeg treba mijenjati iz temelja.

Opozicionari su istakli i da je, vrijeme da građani Crne Gore, zabrinuti za budućnost svoje djece, snažno podrže jedinstvenu listu opozicije.

"1 da se kroz demokratski front izbore za slobodu, demokratiju i miran i prosperitetan život", zaključeno je iz PzP-a.

U SNP-u još ćute

Iz najjače opozicione partije, SNP-a, juče se, međutim, nijesu preciznije odredili prema ideji formiranja demokratskog fronta na čijem bi čelu bio Lekić.

U toj partiji smatraju da je obaveza svih koji su zalažu za promjene da se pronađe optimalan oblik nastupa na fer i demokratskim izborima, te da je inicijativa objedinjavanja najšireg antirežimskog demokratskog fronta usmjerena u tom pravcu.

Oni ističu da se, s obzirom na to da se radi o izuzetno važnom pitanju, može očekivati da se potpunija informacija 0 najvažnijim elementima te inicijative dobije u narednom periodu.

Jovićević: Sva opozicija u frontu nije realnost

Profesor Svetozar Jovićević smatra da u ovom trenutku nije realno da sve opozicione stranke uđu u zajednički front, navodeći da takav savez mora biti protiv vlasti, ali za državu.

"Ovaj put opozicija propušta priliku za jedinstven nastup na izborima, jer je već dovoljno municije istrošeno sa obje strane. U ovom trenutku mi se čini da nije realno da sve opozicione stranke uđu u zajednički front", kazao je Jovićević.

On je agenciji Mina rekao da se mora jasno znati ko sa kakvim namjerama ulazi u taj savez, poručujući da takav mogući blok mora biti "nedvosmisleno za drugačiju Crnu Goru, protiv vlasti, ali i za državu".

Uvjeren je i da bi neko odmah mogao postaviti pitanje "da li je u bloku mjesto za one koje su glasali na referendumu za zajedničku državu".

"Mislim da jeste, jer ne može više biti eksploatisano da je vječna krivica, ako je neko prije šest godina drugačije mislio" rekao je Jovićević, navodeći daje važno da članovi fronta budu "nedvosmisleno za Crnu Goru i da nemaju druge rezervne i preče države".

On smatra da DPS i SDP neće nastupiti samostalno na izborima, svako iz svojih razloga. Rekao je i da će vladajuća koalicija imati motiva za zajednički nastup, uprkos raspoloženju većinskog članstva u tim partijama da su se zasitili saveza.

MANS: Demokratski front je dobra vijest

Zamjenik direktora Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Dejan Milovac kazao je daje veoma dobro da i političaii počnu da biju bitku i pružaju otpor preko demokratskog fronta, kao sto to građani na organizovan način čine putem građanskog fronta:

"Te da svi društveni akteri mogu značajno dopiinjeti promjenama u Crnoj Goii, naročito kada nam je cilj zajednički Crna Gora čija vlast radi u inteiesd građana i nije povezana sa organizovanim Icriminalom", kazao je Milovac "Viestima'',

Prema njegovim riječima, jako je dobro što se širi otpor trenutnoj situaciji u kojoj se Crna Gora nalazi i što se političke partije objedinjavaju i udružuju oko onoga stoje interes građana Crne Gore život dostojan čovjeka.

"Smatram da otpor mora da se širi i da svi društveni akteri moraju djelovati u pravcu raskida sa dosadašnjom praksom kada je u pitanju boiba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ponovlću da ta borba ne trpi kompromise, da će ona biti veoma teška i da će zahtijevati da svaki časni građanin ove zemlje pruži otpor organizovanom kriminalu", naveo je Milovac.

Bonus video: