PRAVEDNA CRNA GORA

Bojović: DPS i SDP stvorili parazitski sistem

"Od javne uprave i paradržavnih preduzeća, preko univerziteta, pa do privilegovane državne akademije..."
96 pregleda 8 komentar(a)
rade bojović, Foto: Savo Prelević
rade bojović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.07.2012. 15:46h

Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija stvorile su neracionalan i parazitski sistem koji se jasno prepoznaje u raznim društvenim oblastima, kazao je predsjednik Pravedne Crne Gore Rade Bojović. "Od javne uprave i paradržavnih preduzeća, preko univerziteta, pa do privilegovane državne akademije, formiran je podmitljivi i rasipnički model nezasluženog nagrađivanja", navodi se u saopštenju Bojovića.Kako je naveo, to se u javnim preduzećima i administraciji ogleda kroz stranački namještena članstva i sinekure u upravnim odborima i brojnim vladinim komisijima. "Na univerzitetu se to vidi kroz oporezivanje studenata putem takozvanog samofinansiranja i stranački kontrolisane projekte koji su u funkciji nezasluženog povećanja profesorskih zarada", ocijenio je Bojović.

Pola miliona eura godišnje za parapenzionerski fondPrema njegovim riječima, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) plastičan je primjer, kako je kazao, visoke nacionalne ustanove zasnovane na lojalističkim apanažama. "Osim što predstavlja jedinstven slučaj nacionalne akademije koja je uspjela iskompromitovati vlastiti naziv, najbolji je primjer izdašnog i ničim zasluženog nagrađivanja akademika.

Umjesto da akademici, ukoliko imaju znanja i energije, zarađuju honorare na tržištu naučno-istraživačkih projekata, stvoren je sistem visokih apanaža u kojem se preko pola miliona eura godišnje odvaja za jednu vrstu parapenzionerskog fonda", rekao je Bojović.On smatra da je CANU tako postala mjesto gdje se pitanje akademske časti svelo "na krupan mjesečni džeparac i to pod milošću vlasti čija je specijalnost trošenje tuđih para".