File: Svi su vidjeli da se nešto radi u Crnoj Gori

Poglavlja 23 i 24 će ostati otvorena do samog kraja, što znači da će bilo koja članica EU moći da blokira pregovore, ako nije zadovoljna napretkom
97 pregleda 7 komentar(a)
Štefan File, Foto: Arhiva Vijesti
Štefan File, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.06.2012. 07:54h

Uoči današnje Međuvladine konferencije kojom će i zvanično i svečano biti otvoreni pristupni pregovori između Crne Gore i Evropske unije, evropski komesar za proširenje Štefan File kazao je da su pitanja organizovanog kriminala i korupcije ozbiljni problemi i izazovi, ali da je najbitnije to što su sve članice konstatovale napredak Crne Gore.

File je kazao da Crna Gora nije prepoznata kao zemlja organizovanog kriminala, iako je Savjet ministara, na predlog Švedske, usvojio da Europol uradi poseban izvještaj o Crnoj Gori koji će biti uzet u obzir zajedno za izvještajem Komisije prilikom postavljanja početnih pozicija Unije za poglavlja 23 i 24.

"Ne, ne gledaju, ali niko ne treba da bude iznenađen što su organizovani kriminal i korupcija prepoznati kao ozbiljan problem. Ta pitanjasu se našla i u sedam ključnih prioriteta i u našem majskom izvještaju", rekao je File u obraćanju crnogorskim medijima.

Zeleno svjetlo za početak pregovora sa EU, pita se i Europol >>>

Otvaranje Međuvladine konferencije, na koju je juče otputovala crnogorska delegacije predvođena šefom diplomatije Milanom Roćenom, uobičajena je procedura prilikom koje se otvara i zatvara svako od 35. poglavlja.

Razbijena slika da tvrđava Evropa postaje neprobojna

Osim Crne Gore, na određen način otvaranje pregovora je i pobjeda češkog komesara, koji dolazi iz male i euroskeptične zemlje. Iako nema podršku moćne politike i administracije, File je ipak uspio pogurati dalje proces proširenja.

Kad je Hrvatska završavala posao, cijeli Brisel je brujao da se za neko vrijeme zatvaraju vrata EU, što je u tom trenutku predstavljalo refleksiju članica na proces proširenja.

Poglavlja 23 i 24 će ostati otvorena do samog kraja, što znači da će bilo koja članica EU moći da blokira pregovore, ako nije zadovoljna napretkom

Otvaranje pregovora sa Crnom Gorom razbijena je slika da tvrđava Evropa postaje neprobojna za nove članice na duže vrijeme. Sve nove članice bile su za proširenje, ali Njemačka i Francuska bile su protiv. Britanija je principijelno za proširenje, oni bi sjutra primili i Tursku i Ukrajinu, a ne samo Balkan, ali posljednjih godinu dana postaje sve indiferentnija, ne prema proširenju, nego prema svim evropskim pitanjima.

Komisija predvođena Fileom promovisala je novi pristup za države koje žele da postanu dio EU, a prema kojem se na početku pregovora otvaraju poglavlja koja se odnose na pitanje vladavine prava, korupcije i organizovanog kriminala.

Poglavlja 23 i 24 će ostati otvorena do samog kraja, što znači da će bilo koja članica EU moći da blokira pregovore, ako nije zadovoljna napretkom koji Crna Gora ili druge države Balkana što kucaju na vrata EU, naprave u borbi protiv kriminala i korupcije. Taj novi pristup otklonio je strah u EU da će im se ponoviti Bugarska i Rumunija za koje je opšta ocjena da su nespremne ušle u Uniju.

Bonus video: