Strani mediji o otvaranju pregovora: Mala zemlja puna korupcije

Pregovori EU sa Hrvatskom su trajali sedam godina, ali pošto je Crna Gora manja taj proces bi se mogao odvijati brže
88 pregleda 21 komentar(a)
Crna Gora, zastava, Foto: Flickr
Crna Gora, zastava, Foto: Flickr
Ažurirano: 28.06.2012. 16:49h

Uz vijest da je Crna Gora dobila zeleno svjetlo za početak pregovora, brojni svjetski elektronski i štampani mediji pišu da se ključni problemi korupcije i organizovanog kriminala ne smiju zanemariti.

Prema pisanju portala Europolitics.info saglasnost Evropskog savjeta za opšte poslove je dobila i pored nedavnog izvještaja o visokom nivou korupcije u državi.

Pozivajući se na navode BBC-ja evropski portal piše da je mala balkanska zemlja preplavljena korupcijom, da se državni novac čuva u Prvoj banci koja je kredite davala članovima “prve familije” i njihovim bliskim saradnicima, te da su italijanske institucije ispitivale bivšeg premijera i lidera DPS-a Mila Đukanovića zbog povezanosti sa aferom šverca cigareta.

O zahtjevu zemalja članica da posebno nakon dobijanja pregovora Crna Gora napravi opipljiv napredak u borbi protiv kriminala, piše i Wall Street Journal (WSJ).

Američki list navodi da su se tokom sastanka u Luksemburgu, ministri EU saglasili da će policijska agencija Europol u potpunosti nadgledati Crnu Goru i napraviti poseban izvještaj o organizovanom kriminalu.

WSJ prenosi mišljenje švedskog ministra inostranih poslova Karla Bilta koji je Crnu Goru opisao kao zemlju koja dijeli probleme ostalih balkanskih zemalja, ali sporije suočava sa njima.

I BBC navodi da će Brisel pomno pratiti napredak Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Uz nezavisnost sudstva to su problemi koji muče i Bugarsku i Rumuniju koje su prije pet godina postale članice EU, piše britanski mediji.

Po pisanju Rojtersa proći će mnogo godina pregovaranja dok Crna Gora ojača demokratske institucije, usaglasi domaće zakonodavstvo sa evropskim standardima i postane punopravna članica EU.

Svjetski mediji pišu da i pored finansijske krize i strukturalnih problema unutar Evropske unije, balkanske zemlje su uvijek oduševljene pridruživanjem “bloku 27”.

“Pregovori EU sa Hrvatskom su trajali sedam godina, ali pošto je Crna Gora manja taj proces bi se mogao odvijati brže”, piše CBS news pozivajući se na diplomatske izvore.

Međutim, svi su saglasni da otvaranje pregovora ne znači i momentalno dobijanje članstva u EU, već novu fazu u dostizanju evropskih standarda.

Bonus video: