U MANS-u nezadovoljni kadrovskom politikom vlasti

Umjesto da Skupština na ključna mjesta u državi dovodi profesionalce, javni sektor se sve više politizuje
4 komentar(a)
Vuk Maraš, Foto: Boris Pejović
Vuk Maraš, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.06.2012. 07:12h

Imenovanjem partijskih kadrova na čelo najvažnijih institucija vladajuća koalicija obezbjeđuje potpunu kontrolu cjelokupnog državnog sistema, smatraju u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS). U toj NVO smatraju da je na osnovu partijskih zasluga Boro Vučinić imenovan za direktora ANB-a, Milica Pejanović-Đurišić za ministarku odbrane, a ekonomista Raško Konjević za člana Sudskog savjeta.

"Umjesto da Skupština na ključna mjesta u državi dovodi profesionalce koji mogu donijeti suštinske promjene, i svojom političkom nezavisnošću osigurati sprovođenje prijeko potrebnih reformi, javni sektor se sve više politizuje", ocjenio je Vuk Maraš, direktor Monitoring programa MANS-a.

On je u saopštenju dostavljenom "Vijestima" naveo da će Evropska unija od Crne Gore zahtijevati korjenite promjene, posebno nakon otpočinjanja pristupnih pregovora.

"Već sada je jasno da političke figure na stručnim pozicijama takve promjene ne žele niti mogu da obezbijede".

Komentarišući produženje mandata predsjedniku Komisije za hartije od vrijednosti Zoranu Đikanoviću, Maraš je ocjenio da je parlament propustio šansu da na čelo te institucije dovede profesionalca koji je sposoban da se uhvati u koštac sa problemima, započne strogu kontrolu aktivnosti na tržištu hartija od vrijednosti i povrati povjerenje u crnogorsku berzu.

On smatra i da je veza sa Milom Đukanovićem za mjesto u Savjetu Agencije za telekomunikaciju preporučila i Milicu Vukotić, kćerku Veselina Vukotića.

"Iako je Vukotićeva svoju karijeru dominantno vezala za mikroekonomiju zdravstvenog sistema, na čemu je temeljila svoje magistarske i doktorske disertacije, to joj nije bilo problem da se, bez iskustva u ovoj oblasti, preorjentiše na sektor telekomunikacija i poštanske djelatnosti", navodi Maraš u saopštenju.

Bonus video: