Ovo je politički subjekt koji bilježi konstantan rast povjerenja

Savez sa Građanskim pokretom URA se pokazao kao prirodan, kompaktan i produktivan, jer je dobro prihvaćen od strane birača u svim opštinama u kojima su nastupali sa zajedničkom izbornom listom
85 pregleda 0 komentar(a)
Demokrate odbornici naslovna, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokrate odbornici naslovna, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 31.05.2018. 07:45h

Lokalni izbori u 10 crnogorskih opština i Glavnom gradu, održani u nedjelju, osim po krvavim glavama i cijelom repertoaru nepravilnosti, ostaće upamćeni i po još jednoj važnoj istini koja se neizostavno nameće na osnovu samog rezultata: neophodna je smjena generacija na crnogorskoj političkoj sceni. Ovo se posebno odnosi na njen opozicioni dio. To su u Demokratama shvatili od svog osnivanja i izašli u susret dugogodišnjim zahtjevima birača, naročito onih opozicionih. Ponudili su nova, u većini mlada, nekompromitovana lica u svim opštinama, bez obzira da li su nastupali samostalno ili u koaliciji sa Građanskim pokretom URA. I bili nagrađeni značajnom podrškom građana u svakoj opštini. Savez sa Građanskim pokretom URA se pokazao kao prirodan, kompaktan i produktivan, jer je dobro prihvaćen od strane birača u svim opštinama u kojima su nastupali sa zajedničkom izbornom listom.

Iako ostaje gorak ukus u ustima od još jednih pokradenih izbora, zbog čega se opravdano postavlja pitanje daljeg učešća na njima pod ovakvim uslovima, Demokrate su učinile šta je do njih, i dale više od svog maksimuma. Vodili su pozitivnu kampanju, predstavljajući konkretne projekte diktirali teme i tempo kampanje, uzdržavali se od odgovora na otrovne strelice i prozivanja koja su povremeno stizala na njihovu adresu od pojedinih opozicionih kolega, što je sve rezultiralo rapidnim rastom podrške u svim izbornim jedinicama, bez izuzetka. Podaci govore sami po sebi, pa krenimo redom. Prvo od onih opština gdje su nastupili samostalno.

„Dođi kući, jer imamo plan za moderan grad“ slogan je koji je na sjeveru dobio svoje pravo značenje i pravilno je shvaćen od strane građana, koji su to pokazali i podrškom. Tako je u Pljevljima Demokratska Crna Gora zabilježila rast od 3 i po puta u odnosu na parlamentarne izbore, na kojima je zavrijedila 1150 glasova ili 5,59%. Demokrate su ovog 27. maja imale 3 743 glasa ili 19,95%, što znači da će u lokalnom parlamentu biti predstavljene kroz 7 odbornika.

I na Žabljaku je rast Demokrata više nego evidentan: sa svega 156 glasova ili 6,51% 16. oktobra 2016. godine na 506 glasova ili 21,74% 27. maja. Uvećanje podrške od 206% govori mnogo, ali nažalost bilo je nedovoljno da se izbori sa svim marifetlucima i mahinacijama ovog režima. Da se oni više ne dešavaju staraće se 6 odbornika Demokrata u lokalnom parlamentu.

Značajan rast je primjetan i u Kolašinu, gdje su Demokrate sa jednog odborničkog mandata došle nakon ovih lokalnih izbora do 6 predstavnika građana Kolašina u tamošnjem parlamentu. Ili u procentima: sa 11 na 18% podrške za samo dvije godine.

U Rožajama, iako nije bilo dovoljno glasova za ostvarenje parlamentarnog statusa, podrška Demokratama je porasla sa 30 na 106 glasova. Ovo zahvaljujući sjajnoj ekipi mladih, visokoobrazovanih ljudi koji polako, ali temeljno otopljavaju led režima koji je okovao i ovu sjevernu opštinu i iselio veliki broj stanovnika iz nje.

U Plavu je, međutim, Demokratska Crna Gora osvojila parlamentarni status i popravila svoj rezultat sa parlamentarnih izbora, kada je imala 110 glasova, na 176 glasova Plavljana čije povjerenje je zadobila na nedavno održanim lokalnim izborima.

U šavničkoj opštini, Demokrate su utrostručile svoju podršku nakon izbora 27. maja ove godine. Naime, oktobra 2016. godine su Demokrate imale 55 glasova ili 3,15%, da bi prije nekoliko dana dobile 150 glasova ili 11,14%, čime će ova partija imati 3 odbornika u SO Šavnik.

Podgorica je najslikovitiji primjer dobre reakcije građana u vidu njihovog značajnog povjerenja koje su poklonili koaliciji Demokrata i URA. Ova dva subjekta su ranije bila predstavljena u gradskom parlamentu sa ukupno 7 odbornika (6 Demokrata i 1 GP URA). Sada je taj broj onih koji će se predano boriti za interese Podgorice i svih građana porastao na čak 17.

I građanke i građani Zete su odlično odreagovali na dva mlada politička subjekta i na njihov opipljiv i realan program, pa je tako svaki četvrti glas iz Zete (23,8%) otišao upravo njima. To im je donijelo značajnu reprezentativnost u lokalnoj skupštini – 8 mandata.

Izbori u Baru su pokazali da i dalje postoji prostor za prevaru opozicionih birača, kako je to učinila jedna od lista koja je na čisto opozicionoj retorici zavrijedila značajnu podršku koju će, kao i do sada, da prinese DPS-u kao žrtvu za privilegije koje nosilac te liste ima od njih. Čak i u takvim uslovima koalicija Demokrate – GP URA sa 4 mandata u barskom parlamentu predstavlja najjaču opozicionu grupaciju.

U Bijelom Polju, Demokrate su na parlamentarnim izborima 2016. godine osvojile 908 glasova ili 3,13%, dok su u koalicionom nastupu sa GP URA, prije nekoliko dana imale 2236 glasova ili 9,64%, što predstavlja više nego trostruko uvećanje podrške javnosti. Na prvom pojavljivanju, Bijelo Polje za 21. vijek će imati čak 4 predstavnika u lokalnom parlamentu.

I izbori u Danilovgradu su pokazali značajan rast podrške za Demokrate i GP URA. Nakon prvog pojavljivanja na lokalnim izborima u nedjelju, 1533 poštena i čista glasa koja su ovoj koaliciji donijela čak 6 mandata, učinivši je tako najjačom opozicionom snagom u SO Danilovgrad, govore sami po sebi. Imajući u vidu razne zloupotrebe lokalnih vlasti, čiji su predstavnici zloupotrebljavali i svoje državne funkcije, kapa dolje svakoj građanki i građaninu Danilovgrada koji je zaokružio ovu listu.

Demokrate su za nepune tri godine u Crnoj Gori sa osma odbornika došle do 100 predstaqvnika građana u skupštinama opština i 8 poslanika u Skupštini Crne Gore.

Uz to, treba napomenuti da Demorkate kao veoma mlad politički subjekt vrši vlast u Budvi, Kotoru, Herceg Novom i Beranama u kojima je i okom vidljiv napredak u svim segmentima pomenutih lokalnih samouprava.

Ostaje da se vidi kako će Demokrate u narednom periodu rukovoditi procesima i kakvu su strategiju osmislili u susret veoma složenim političkim događajima koji nas očekuju.