Bulatović: Postoji osnova za nove parlamentarne istrage

Bulatović smatra da su do sada istrage veoma teško inicirane, navodeći da će pregovori sa Evropskom unijom, i potreba usvajanja standarda ubrzati stvari
9 komentar(a)
Predrag Bulatović, Foto: Luka Zeković
Predrag Bulatović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.06.2012. 11:52h

Pored privatizacije Telekoma postoji osnova i za druge parlamentarne istrage, ali je njih teško pokrenuti jer za to ne postoji politička volja kod vladajuće većine , ocijenio je poslanik Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović.

Komentarišući Predlog zakona o parlamentarnoj istrazi, koji je sa grupom poslanika Bulatović podnio parlamentu, on je kazao da taj akt treba da definiše način rada Anketnog i budućih Odbora koji će se baviti tom tematikom.

"Teško je donijeti odluku o pokretanju parlamentarne istrage jer kod aktuelne većine ne postoji politička volja da se takva pitanja pokrenu. Pored Telekoma ima osnova i za druge parlamentarne istrage i treba otvoriti svestranu raspravu o dometima šta ona podrazumijeva", kazao je on agenciji MINA.

Bulatović je podsjetio da je do sada jedina istraga, pored aktuelne o prodaji Telekoma, bila o provjeranju tačnosti navoda zagrebačkog nedjeljnika Nacional o švercu cigareta u Crnoj Gori.

"Ne bi nam trebao Anketni odbor da su Uprava policije i Državni tužilac radili svoj posao, odnosno Uprava za sprječavanje pranje novca"

On je naveo da je istraga o Telekomu pokrenuta jer je Socijaldemokratska partija podržala predlog opozicije, zbog nesaglanja sa koalicionim partnerom u vezi Zakona o unutrašnjim poslovima.

Bulatović smatra da su do sada istrage veoma teško inicirane, navodeći da će pregovori sa Evropskom unijom, i potreba usvajanja standarda ubrzati stvari.

"Iskustva su veoma različita, u nekim državama je domen Skupštine jači nego kod nas, a u Crnoj Gori se pokušava reći da parlament ne treba da prevaziđe svoju nadležnost. Možda bi vremenom u tom dijelu trebalo izmijeniti Ustav, ne da se parlament miješa u sudske poslove već da jača svoj nadzor u raznim oblastima djelovanja Vlade i života građana", precizirao je on.

Prema njegovim riječima, nakon formiranja Anketnog odbora poslanici su se suočili sa činjenicom da to tijelo ne može da radi jer ima zakonska ograničenja.

"Prvo ograničenje je da članovi tog tijela nemaju pravo pristupa tajnim podacima, a imali smo problem u nedostatku volje kod vladajuće većine da bi saslušali Državnog tužioca, direktora Uprave za sprečavanje pranje novca i niz drugih službenika koji su u posjedu tajnih informacija", kazao je Bulatović.

To se, kako je naveo, može riješiti tehničkim pitanjem,"da se na isti način kao što članovi Odbora za bezbjednost imaju pristup tajnim podacima, to omogući i predstavnicima Anketnog".

"Telekom je prvi poroces, i nadam se da će pregovaranje sa Evropskom unijom dati zamajac da bude više istraga i da se nadograđuje Zakon koji ćemo usvojiti"

Bulatović je pojasnio da Zakon o parlamentarnoj istrazi definiše elementarne stvari od načina rada Anketnog i budućih Odbora koji će se baviti tom tematikom.

Predlog, kaže on, određuje koga članovi Odbora mogu pozvati, koja su pravila pozivanja, način odlučivanja unutar tog tijela i šta se dešava ako se ne može donijeti odluka, "jer se to radno tijelo sastoji od istog broja članova vlasti i opozicije".

On je kazao da je otpor, koji je dio vlasti pružao u radu Anketnog odbora postojao zbog toga da bi se opstruirala parlamentarna istraga.

Bulatović je dodao da neke zemlje regiona imaju kvalitetnije propise od predloženog, "ali dobro je što ćemo usvojiti kakav takav akt o tome".

On smatra da se donošenjem Zakona, i dopunom akta o tajnosti podataka, može doći do kvalitetnog stepena rada, ali Anketni odbor, kako je kazao, ne može nadomjestiti rad nadležnih organa.

"Ne bi nam trebao Anketni odbor da su Uprava policije i Državni tužilac radili svoj posao, odnosno Uprava za sprječavanje pranje novca", naveo je Bulatović.

Krupni slučajevi, tvrdi on, korupcije u privatizacijama u vezi su sa akterima koji su i dalje uticajni u crnogorskoj vlasti, "i zbog toga postoji otpor prema institutu parlamentarne istrage".

"Telekom je prvi poroces, i nadam se da će pregovaranje sa Evropskom unijom dati zamajac da bude više istraga i da se nadograđuje Zakon koji ćemo usvojiti", zaključio je Bulatović.

Bonus video: