Pejović ostao bez odgovora da li će Švedska podržati otvaranje pregovora

O odluci da se Crnoj Gori dodijeli datum pregovora predstavnici 27 članica EU raspravljaće krajem juna
3 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Luka Zeković
Aleksandar Pejović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.06.2012. 17:14h

Švedska nije saopštila da li će podržati otvaranje pregovora sa Crnom Gorom, rezultat je posjete šefa pregovaračkog tima Crne Gore, Aleksandra Pejovića, toj skandinavskoj zemlji.

O odluci da se Crnoj Gori dodijeli datum pregovora predstavnici 27 članica EU raspravljaće prvo na Savjetu ministara spoljnih poslova 25. i 26. juna, a zatim i na Savjetu EU 28. i 29. juna.

Pejović je tokom posjete imao sastanke s državnim sekretarom za vanjske poslove Frankom Belfrageom, državnim sekretarom za evropske poslove Oskarom Voglundom, kao i predstavnicima niza generalnih direkcija Ministarstva vanjskih poslova i švedskog Parlamenta, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

"Pejović je informisao sagovornike o napretku koji je Crna Gore ostvarila u prethodnom periodu, s fokusom na ostvarene mjerljive rezultate u sprovođenju obaveza iz sedam ključnih prioriteta. Posebno je ukazao na bilans stanja i mjere koje se sprovode u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, ljudskih prava i slobode medija, i pružio pregled glavnih ekonomskih parametara u državi", navodi se u saopštenju.

Švedska je zemlja koja je uz Francusku i Holandiju skeptična prema otvaranju pregovora sa Crnom Gorom

Pejović je rekao da očekuje da Savjet EU, u skladu sa preporukom Evropske Komisije, otvori pregovore sa Crnom Gorom, a švedski sagovornici su "izrazili očekivanje da ćemo nastaviti s uspješnim sprovođenjem reformi i ostvarivanjem zahtjeva na evropskom putu".

"Ponovili su da je Švedska jedna od najvećih zagovornika politike proširenja i da je spremna da pomogne zemljama kandidatima na tom polju. Sagovornici su razmijenili mišljenje o novom pregovaračkom okviru uz konstataciju da se radi o temeljitom pristupu EK od kojeg Švedska očekuje da omogući kredibilno praćenje napretka zemalja u pregovaračkom procesu", dodaje se u saopštenju.

Podsjećamo, Švedska je zemlja koja je uz Francusku i Holandiju skeptična prema otvaranju pregovora sa Crnom Gorom, iako je Evropska komisija (EK) u svom proljećnom izvještaju krajem maja ocijenila da je ova balkanska država napravila napredak koji joj omogućava da se popne stepen više na putu ka EU, saznaju Vijesti” iz više diplomatskih izvora u Briselu i Podgorici.

Bonus video: