“Neoliberalne namjere sada plaća čitavo društvo”

Prema njegovim riječima, kada građani političku elitu identifikuju kao servis društveno neodgovornog kapitala, to je zapaljiva društvena atmosfera
5 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.06.2012. 15:10h

Demokratija je jaka zato što zakonom može uvoditi i socijalnu pravdu i ne smije se stvoriti utisak da joj je kapitalizam prijetnja, ocijenio je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić u Berlinu tokom izlaganja na međunarodnom simpozijumu.Krivokapić, koji boravi u zvaničnoj posjeti Njemačkoj, na poziv predsjednika Bundestaga Norbert Lamerta, otvorio je danas Međunarodni simpozijum kulturna diplomatija i međunarodna ekonomija 2012, Instituta za kulturnu diplomatiju, predavanjem na temu Socijalna nejednakost – kolijevka nestabilnosti.

“Nemojmo da imamo manje odgovora na problem finansijkog kapitalizma od Karla Marksa u 19 vijeku"

Krivokapić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, ukazao da “kada se u jednom društvu uvećava broj onih koji se osjećaju isključenima iz stvarnog političkog odlučivanja i raspodjele dobara, to je teško iskušenje za demokratiju i stabilnost društva”. “Ako ekonomiju doživljavaju kao igru nevidljive, izolovane moći, koja na bilo koji način ne zavisi o njima. Tada je neizvjesnost sve veća i nastup destruktivnih, populističkih politika postaje polagano normalnost”, ocijenio je Krivokapić. Prema njegovim riječima, kada građani političku elitu identifikuju kao servis društveno neodgovornog kapitala, to je zapaljiva društvena atmosfera. “Neoliberalne namjere sada plaća čitavo društvo”.Krivokapić je ukazao i da je osnov svih društvenih sistema raspodjela.“Nemojmo da imamo manje odgovora na problem finansijkog kapitalizma od Karla Marksa u 19 vijeku. Demokratija je jaka upravo zato jer zakonom može uvoditi i socijalnu pravdu. Ne smije se stvoriti utisak da je kapitalizam prijetnja demokratijii”, naveo je Krivokapić.

U našim javnim mnenjima, kako je rekao, sve je raširenije uvjerenje o nemoći politike i političkoj sferi kao servisu korporacija i banaka.“Ta kritika današnje politike nipošto nije neutemeljena. Građanima izgleda da je zavladala mandatna pamet briga samo o onom što će se desiti u četiri godine. Teške i nepopularne odluke se odlažu. Vrijeme je za hrabre a ne nužno popularne lidere”, poručio je Krivokapić. Krivokapić je, nakon izlaganja, odgovarao na pitanja učesnika Simpozijuma koja su se odnosila na prilike u Crnoj Gori, regionu, procesu evropskih integracija, aktuelnih izazova sa kojima se suočava Evropska unija u svijetlu ekonomske i finansijske krize.

Bonus video: