Usvojen predlog zakona o parlamentarnoj istrazi, DPS uzdržan

Da bi se otvorila parlamentarna istraga i obrazovao anketni odobor potrebno je najmanje 27 poslanika
8 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Savo Prelević
Odbor za ekonomiju, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.06.2012. 16:00h

Odbor za ekonomiju, budžet i finansije usvojio jedanas predlog zakona o parlamentarnoj istrazi čija je najznačajnija novina da Skupština u cilju prikupljanja informacija i čenjenica o događajima koji se odnose na rad državnih organa može otvoriti parlamentamu istragu i obrazovati anketni odbor.

Predlog zakona su podržali SNP; SDP, PZP I Nova, dok su u DPS -u bili uzdržani.

"Uzdržani smo zbog tehničkih detalje, a ne zbog suštinskih stvari" objasnio je poslanik DPS -a Zoran Vukčević.

Da bi se otvorila parlamentarna istraga i obrazovao anketni odobor potrebno je, kako je definisano, najmanje 27 poslanika ,a a anketni odbor se ne može osnovati za pitanja povodom kojih je već pokrenut sudski postupak sve dok on traje.

Definisano je i da ukoliko je pokrenut sudski postupak o nekom pitanju za čije je istraživanje prethodno osnovan anketni odbor isti će odmah prestati s radom.

Anketni odbro će imati pravo da od svih državnih i opštinskih organa , ustanova i pravnih lica traži na uvid svu dokumentaciju koja bmu može pomoći za zadatak koji mu je povjeren, a pozivu da prisustvujuu sjednici anketnog odbra moraj use odazvati svi rukovodioci u državnim, opštinskim i javnim ustanovama ibivši nosioci državnih funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Anketni odbor mora biti sastavljen od istog broja predstavnika iz parlamentarne većine i opozicije, do kse finansijska i druga sredsttva za nejgov rad obebjeđuju iz budžeta Skupštine.

Taj zakonski akt u skupštinsku proceduru uputili su predstavnci anketnog odbora koji ispituje slučaj privatizacije Crnogorskog Telekoma.

Bonus video: