“U Italiji bi razapeli advokata koji bi se usudio da traži 50.000 eura"

Koslovački je objasnila da italijanski advokati mahom individualno određuju svoje tarife
52 pregleda 0 komentar(a)
Miroslav Ivanišević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miroslav Ivanišević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.06.2012. 12:48h

Odlukom da za odbranu bivšeg ministra finansija Miroslava Ivaniševića izdvoji 250 hiljada eura, Vlada Crne Gore je uplatila astronomski honorar koji ne naplaćuje nijedan advokat u Italiji.

To je izjavila advokatica krivičnog prava Gordana Koslovački-Pasini, koja već duže radi u Italiji, navodeći da se radi o “astronomskoj cifri, čak i za vrhunske slučajeve”, i imajući u vidu i da su uračunati i ostali troškovi suđenja.

Prema njenoj procjeni, cifra opredijeljena za Ivaniševićeve advokate je “nerealna” i “previše visoka”, “pogotovo imajući u vidu da se radilo o suđenju po kratkom postupku”.

Koslovački je objasnila da italijanski advokati mahom individualno određuju svoje tarife, da se malo ko pridržava zvanične tabele, pa da je teško govoriti o prosječnim tarifama.

“U Italiji bi razapeli advokata koji bi se usudio da traži 50.000 eura za suđenje po kratkom postupku, bez obzira na ugled njegovog studija”, kazala je Koslovački-Pasini “Vijestima”.

Ivanišević: Imam pravo na odštetu

Ivanišević nije precizirao koliko će novca dobiti od italijanske države na ime obeštećenja za postupak koji je protiv njega vođen pred sudom u Bariju, a zbog sumnji u njegovu navodnu umiješanost u šverc cigareta.

Ivanišević je “Vijestima” rekao i da je imao pravo da traži finansijsku podršku od Vlade Crne Gore za postupak koji je vođen u Bariju, jer je u to vrijeme bio državni funkcioner.

“To je stvar u kojoj ima puno procedure i nemam okvirnu sumu oko toga koliko će iznostiti obeštećenje. Ne mogu da komentarišem ni koliko će trajati proces, znam samo da je italijansko pravosuđe prilično komplikovano i da bi to moglo dugo da traje”, rekao je Ivanišević.

On je kazao i kako je nekima “tek sad postalo jasno da je oslobođen”, a da bi “za neke bilo bolje da se nije branio, ni odbranio”

“Naravno da imam pravo i na obeštećenje i to je stvar koja je u postupku i koja će trajati zavisno od vođenja procedure”, rekao je Ivanišević.

Međutim, advokat bivšeg premijera Mila Đukanovića u Italiji Enriko Tućilo kazao je nedavno “Vijestima” da smatra kako ne postoji mogućnost da se od italijanske države naplati odšteta ili refundacija troškova advokata, na osnovu toga što je neko osloboden optužbi, kao što je bio slučaj sa Ivaniševićem.

"Država ima pravo da ispituje ponašanje gradana, naročito ako postoje prijave o nepravilnostima ili kada tužilaštvo reaguje na radnje koje smatra sumnjivima”, rekao je tada Tućilo, navodeći da bi “rad sudstva bio ozbiljno ugrožen kada bi svako gubljenje slučaja značilo obavezu države da isplaćuje troškove optuženima”.

Pojašnjavajući da je u proceduru obeštećenja krenuo, jer je neopravdano optužen, Ivanišević je rekao da “od države Italije ima pravo da traži nadoknadu štete i kompletnih sudskih troškova”.

On je kazao i kako je nekima “tek sad postalo jasno da je oslobođen”, a da bi “za neke bilo bolje da se nije branio, ni odbranio”.

“Međutim, ja sam se i branio i odbranio. Imam pravo da se branim, da tražim od svoje države podršku i pomoć za pravnu zaštitu i država ima obavezu da mi pomogne u tome jer sam ja na sudu u Bariju bio kao državni funkcioner, vršeći službenu duužnost, a ne kao privatno lice. Optužba je bila upućena Crnoj Gori i njenim institucijama, a ja sam bio predstavnik crnogorskih institucija, dakle nisam bio u svojstvu građanina, objasnio je Ivanišević.

Na pitanje kako je moguće da je advokatski tim dobio 250 hiljada eura, ako se tvrdi da u najkomplikovanijim slučajevima te naknade ne bi smjele da pređu 50 hiljada, on je ukazao na evropsku direktivu, odnosno standrad da se svakom stranom građaninu obezbijedi odbrana na svom jeziku.

“S obzirom na to da ovaj predmet ima preko 20 hiljada strana na inostranom jeziku, samo uzmite u obzir koliko bi koštao prevod svake strane i kolika bi samo to bila cifra, s obzirom da je to evropska direktiva”, zaključio je Ivanšević.

U štampanom izdanju čitajte:

  • Zašto je nemoguće imati toliko broj branilaca
  • U kom su odnosu cijena advokata i težina kazne koja se rizikuje
  • Da li Ivanišević ima pravo da traži odštetu

Bonus video: