Camaj i Đeka u koaliciji na narednim izborima

Koaliciona saradnja oročena je do 2014. godine, a tim dokumentom nije predviđeno mijenjanje partijskih programa
119 pregleda 0 komentar(a)
Đerđ Camaj, Foto: Savo Prelević
Đerđ Camaj, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.06.2012. 15:01h

Albanska alternativa i Demokratska partija potpisale su u Ulcinju sporazum o koalicionom nastupu na narednim izborima. Sporazum o saradnji potpisali su šefovi partija Đerđ Camaj i Fatmir Đeka, a prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” nova koalicija već je počela pregovore sa Građanskom inicijativom Vaselja Siništaja.

Time je i zvanično napravljen prvi korak u jačanju saradnje albanskih političkih partija, najavljenom na skupu albanskih prvaka prošle nedjelje u Ulcinju.

Koaliciona saradnja oročena je do 2014. godine, a tim dokumentom nije predviđeno mijenjanje partijskih programa. Potpisnici sporazuma, kako se navodi, zadržaće sve stavke partijskih programa, ali će se obavezati na zajedničko političko djelovanje.

Camaj i Đeka pozvali su ostale albanske političare na saradnju i formiranje zajedničke liste, navodeći da je to jedini način da Albanci uđu u parlament. Oni su upozorili da, ukoliko na izbore izađu razjedinjeni, zbog Dontovo sistema brojanja glasova Albanci rizikuju da u parlamentu imaju najviše dva poslanika. U trenutnom sazivu parlamenta albanske partije imaju četiri poslanika.

Albanska alternativa na prošlim izborima nastupila je u koaliciji sa Demokratskim savezom Mehmeda Bardhija, dok je Đeka formirao Demokratsku partiju nakon što je, uoči formiranja lokalne vlasti u Ulcinju, napustio Demokratsku uniju Albanaca (DUA) koju je tada vodio Ferhat Dinoša.

Albanski prvaci razgovarali su prošle nedjelje o mogućnosti političke saradnje, na okupljanju u hotelu “Otrant”. Na tom sastanku posrednik je bio predsjednik “Samoopredjeljenja” Albin Kurti, koji je pokušao da ubijedi kolege iz Crne Gore da sarađuju. Iako na sastanku nije bilo konkretnog dogovora, poručeno je da mora doći do ukrupnjavanja političke scene Albanaca i naći najbolji model za nastup na sljedećim izborima.

Bonus video: