Pravedna Crna Gora: Ko god da pobijedi na izborima neće dugo vršiti vlast

Prema Bojovićevim riječima, eventualno održavanje izbora na jesen Pravednoj ne bi odgovaralo,
74 pregleda 33 komentar(a)
rade bojović, Foto: Savo Prelević
rade bojović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.06.2012. 10:51h

U Pravednoj Crnoj Gori još nijesu odlučili da li će nastupi na predstojećim parlamentarnim izborima, rekao je njen predsjednik izvršnog odbora Rade Bojović, ocjenjujući da ko god pobijedi na izborima neće dugo vršiti vlast.Bojović je rekao agencij MINA da u Pravednoj trenutno nijesu opterećeni izborima, niti su taj politički klub formirali zbog najavljenih vanrednih parlamentarnih izbora. Prema Bojovićevim riječima, eventualno održavanje izbora na jesen Pravednoj ne bi odgovaralo, ali su toga bili svjesni još prije konstituisanja tog kluba. "Znamo da je potrebno dosta vremena da bi se stvorila solidna organizacija koja bi mogla uspješno spovesti izbornu kampanju. Međutim, ko god da pobijedi na predstojećim izborima neće dugo trajati, tako da ćemo u dogledno vrijeme biti spremni za nove izborne cikluse", poručio je Bojović.On je kazao da je primarni cilj te stranke dugoročno stvaranje ozbiljne, demokratske i poštene političke alternative posvećene budućnosti Crne Gore.

Bojović smatra da u institucionalnoj i drugoj nejednakosti između vlasti i opozicije leži samo dio odgovora na pitanje - zašto opstaje vladajuća koalicija

"Ipak, konačna odluka u pogledu parlamentarnih izbora zavisiće i od postojanja elementarno podnošljivih izbornih uslova i procijenjene podrške građana. Što se tiče koalicija, ponoviću već više puta javno objelodanjen stav – nećemo biti saveznici bilo kojoj aktuelnoj političkoj stranci", kazao je on. Upitan kako gleda na ocjene da je ovim uslovima gotovo nemoguće organizovati fer izbore i pobijediti vlast, Bojović je rekao da fer izbora u Crnoj Gori nikada nije ni bilo, niti će ih biti dok dio političke prakse ne postane smjenjivost vlasti. Bojović smatra da u institucionalnoj i drugoj nejednakosti između vlasti i opozicije leži samo dio odgovora na pitanje - zašto opstaje vladajuća koalicija."Cjelina odgovora je prevashodno vezana za činjenicu da je parlamentarna opozicija iscrpljen proizvod, da je u nizu aspekata svoje programske i praktične politike gora od vlasti, kao i da je deprimirajuće nestabilna, posvađana i inferiorna", ocijenio je on. Bojović je kazao da je zato cilj Pravedne – da ubijedi građane da su formirali državotvornu, nesebičnu i reformatorsku opoziciju koja je bolja od "ove neodgovorne, lakome i istrošene vlasti".On je rekao da ne predstojećim izborima očekuje beskrupuloznu izbornu kampanju.Prema njegovim riječima, vlast će učiniti sve da dobije predstojeće izbore, dok parlamentarna opozicija trenutno ne predstavlja garant političkih promjena. Prema njegovim riječima, mogućnost da vladajuća koalicija nastupi u dvije kolone ne znači da se odmah nakon izbora neće spojiti u provjereni politički savez.

"Želimo da postanemo ključna opozicija ovoj vlasti i politički primjer građanima kojima je stalo do pravednije države i boljeg društva", zaključio je Bojović

"S druge strane, DPS je već sada spreman da kao moćnija, prilagodljivija i bezideološka partija potraži alternativu za SDP. Znajući kakva je naša opozicija ne isključujem mogućnost da se lako nađe rezervni partner namijenjen preživljavanju DPS-a", kazao je on.Bojović je rekao da je sigurno, da ako bude sudionik predstojećih izbora, Pravedna neće učestvovati u partitokratskim trgovinama i ličnim transakcijama, niti će, kako je kazao, biti bilo čija saveznička ili pritajena adresa. "Želimo da postanemo ključna opozicija ovoj vlasti i politički primjer građanima kojima je stalo do pravednije države i boljeg društva", zaključio je Bojović.On je kazao da u Pravednoj nijesu procjenjivali koliko bi ih mogli koštati izbori, navodeći da se taj klub za sada finansira od priloga svojih osnivača. "Kasnije, očekujemo da nas podrži i dio crnogorske poslovne zajednice koji bude zainteresovan za političku podršku zakonitom, konkurentnom i društveno odgovornom biznisu. Ali, naša ključna snaga je u besplatnom i nesebičnom angažmanu pripadnika Pravedne i to već daje početne rezultate", naveo je on.

Bonus video: