Ili Damjanović ili mir u kući

Podgorički odbor je Damjanovićevo političko žrtvovanje ponudio Miliću kao rješenje potresa u stranci i dokaz da je i dalje vodi opozicionim kursom
44 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Srđan Milić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.06.2012. 10:41h

Poziv podgoričkog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) stranačkom lideru Srđanu Miliću da stane na čelo antirežimskog bloka i pokaže da partija ostaje nepokolebljivi borac protiv Đukanovića, ponovo je aktuelizovao dileme o kursu kojim ide najjača opoziciona stranka.

Dvije godine nakon partijskog kongresa, na kojem su se, između ostalog, lomila koplja zbog mogućnosti saradnje sa partijama na vlasti, unutarstranačke razmirice ponovo jačaju zbog sve otvorenijih nagovještaja da bi nakon parlamentarnih izbora moglo doći do saveza sa Đukanovićevom Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Temperaturu u stranci dodatno je pojačalo Milićevo ćutanje na napade dijela opozicije i civilnog sektora na šefa poslaničkog kluba Aleksandra Damjanovića i pozive da se stranka odredi prema nastupu na izborima koji se očekuju na jesen.

Zbog toga će od Milićevog odgovora nezadovoljnim stranačkim kolegama zavisiti da li će SNP parlamentarne izbore dočekati zbijenih redova, ili će podjele dovesti do raspada o kome se odavno spekuliše.

Dolivanje ulja na vatru

Da je scenario stranačkog raskola u opciji, poručio je kroz zahtjeve podgorički odbor, koji je dalja dešavanja u stranci uslovio Damjanovićevom političkom sudbinom.

Preuzimanjem uloge zagovornika konstruktivnog odnosa prema vlasti Damjanović nije navukao bijes samo kolega iz gradskog odbora, već je postao meta i kolega iz opozicije

Najjači odbor, koji iz sjenke vodi bivši stranački šef Predrag Bulatović, tako je artikulisao nezadovoljstvo dijela stranke zbog Damjanovićevih izjava da ima "korektnu građansku komunikaciju” sa porodicom Đukanović i stava da SNP izađe samostalno na izbore.

Preuzimanjem uloge zagovornika konstruktivnog odnosa prema vlasti Damjanović nije navukao bijes samo kolega iz gradskog odbora, već je postao meta i kolega iz opozicije.

Ipak, porukom da ne vide svi u SNP-u saradnike samo u opoziciji, pokazao je i dovoljno hrabrosti da javno iznese svoje viđenje stranačke politike, ali problem je u tome što ta partija mora otvoreno da kaže da li je za saradnju sa sadašnjom opozicijom ili računa na savez sa DPS, što je politički legitimno.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: