Hrvatski ministar pravde: Pomoći ćemo da ispunite zadatke EU

"Situacija između Hrvatske i Crne Gore se ne može porediti jer je prošlo dosta vremena od kada je Hrvatsak bila na početku”, kazao je Miljenić
6 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2012. 16:04h

Hrvatsko ministarstvo pravde pružaće crnogorskim kolegama ekspertsku podršku posebno za poglavlje 23 koje se odnosi na vladavinu prava ali i za izmjene pojedinih zakona kako bi Crna Gora ispunila standarde Evropske Unije. To su saopštili crnogorski ministar pravde Duško Marković i njegov kolega iz Hrvatske Orsat Miljenić, nakon razgovora u vili Gorica.

Marković je primio hrvatskog ministra pravde Orsata Miljenića, sa kojim je razgovarao o poziciji Crne Gore u procesu donošenja odluke o otvaranju pregovora, o iskustvima Hrvatske u pregovorima kao i o mogućoj saradnji bilateralnoj i pravosudnoj saradnji ministarstava.

Marković je kazao da je već dogovorena podrška za pripremu izmjena Krivičnog zakonika i Zakona o krivičnom postupku koji su posljednji put mijenjani prije tri godine.

Crnogorski ministar pravde je rekao kako je sa kolegom iz Hrvatske razgovarao o tome šta je pozicija Crne Gore u otvaranju pregovorima sa EE.

“Danas smo dobili i uvjeravanje od naših prijatelja da smo uradili veliki posao na ovom, da imamo razloga da budemo optimisti ali ćemo odluku ipak sačekati. Posebno imamo razloga da budemo optimisti sa aspekta iskustva koje je Hrvatska prošla u ovom procesu i evo 2012. i nakon verifikacije postati i formalno članica EU. To je bila prilika da zahvalim kolegi ministru na podršci koju pruža ministarstvo pravde, pruža našem ekspertskom timu na sagledavanju svih izazova koji se tiču uspostavljanja vladavine prava, reforme pravosuđa ,borbe protiv kriminala i korupcije. To je bila prilika da analiziramo saradnja dva ministarstva na planu izvršavanja ugovora o međusobnoj saradnji prije svega ugovora o izručenju sopstvenih za državljana za učinjena krivična djela",r ekao je Marković.

Miljenić: Dobra pozicija Crne Gore

Miljenić je kazao da nije bio u misiji ocjena stanja u Crnoj Gori, ali da smatra da je, prema podacima koje ima, pozicija Crne Gore veoma dobra.

"Situacija između Hrvatske i Crne Gore se ne može porediti jer je prošlo dosta vremena od kada je Hrvatsak bila na početku”

“Brojni zakoni koji su trebali biti donešeni, donešeni su uz propise koji ih slijede. Dešavaju se konkretne stvari. Situacija između Hrvatske i Crne Gore se ne može porediti jer je prošlo dosta vremena od kada je Hrvatsak bila na početku”, rekao je on odgovarajući na pitanje kakva je pozicija Crne Gore u odnosu na Hrvatsku u fazi započinjanja pregovora.

Miljenić je potvrdio da su dogovorene konkretne mjere za razmjene iskustava.

“Mi smo zemlje koje pripadaju istom pravnom krugu, imamo veliko razumijevanje i iskreno ćemo pružiti svaku pomoć i saradnju. Naši eksperti rade i na drugim propisima koji su važni sa saradnju, ne samo u krivičnim, već i u građanskim stvarima što će nam olakšati život i saradnju”, rekao je ministar pravde Hrvatske.

Galerija

Bonus video: