MINISTAR DEMANTUJE

Marković: Holandija, Švedska i Francuska nisu protiv pregovora

“Ja nasuprot vama mislim da će nas te zemlje podržati, moje informacije, a vjerujte mi da nisu male, govore da će stvar ići u tom pravcu"
53 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 22:48h

Marković je kazao da još nije čuo da Švedska i Holandija neće glasati za otvaranje pregovora. Prema njegovim riječima, Crna Gora je uradila sasvim dovljno. “I sigurno i više nego se očekivalo”.

"Crna Gora je uradila više nego što se od nje očekivalo u ovoj fazi integracija, i to je razlog da s optimizmom očekuje odluku zemalja članica, pa i Holandije, Švedske i Francuske, o otvaranju pregovora sa Evropskom unijom", kazao je ministar pravde Duško Marković odgovarajući na novinarska pitanja.

Marković je primio hrvatskog ministra pravde Orsata Miljenića, sa kojim je razgovarao o poziciji Crne Gore u procesu donošenja odluke o otvaranju pregovora , o iskustvima Hrvatske u pregovorima kao i o mogućoj bilateralnoj i pravosudnoj saradnji ministarstava.

Prema navodima više diplomatskih izvora u Briselu i Podgorici, Švedska, Holandija i Francuska protive se otvaranju pregovora sa Crnom Gorom, iako je Evropska komisija (EK) u proljećnom izvještaju ocijenila da je Crna Gora napravila napredak koji joj omogućava da se popne stepen više na putu ka EU.

Marković je kazao da još nije čuo da Švedska i Holandija neće glasati za otvaranje pregovora.

“Ja, nasuprot vama, mislim da će nas te zemlje podržati, moje informacije, a vjerujte mi da nisu male, govore da će stvar ići u tom pravcu. Ali i te zemlje, kao i Njemačka, Francuska i ostale, u periodu pripreme za odluku, provjeravaju da li je Crna Gora uradila dovoljno u ovoj fazi evropskog puta”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je uradila sasvim dovljno. 

“I sigurno i više nego se očekivalo”.

Prema riječima Markovića, Crna Gora je uradila sasvim dovljno

“Mi smo uradili u pristupnim pregovorima ono što su neke zemlje, konkretno Hrvatska radile tek kada su pregovori otvoreni. Mi smo, ne što smo htjeli nego smo bili u takvoj pozicoiji, a to su sve razlozi da kraj juna dočekujemo s optimizmom i kada su u pitanju odluke i Švedske i Holandije”, kazao je Marković.

On je rekao da je i od hrvatskih kolega dobio uvjeravanje da je Crna Gora uradila veliki posao.

“Imamo razloga za optimizam, posebno i iz aspekta iskustava Hrvatske koje je prošla u ovom procesu”, kazao je Marković.

Galerija