Bivši dobavljač oružja za OVK na skupu albanskih prvaka u Ulcinju

Poslanik "Samoopredjeljenja" je uz stranačkog lidera Albina Kurtija, na sastanku u hotelu "Otrant" pokušavao da ubijedi kolege iz Crne Gore da sarađuju
117 pregleda 257 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2012. 18:47h

Fljorin Krasnići, koji važi za najvećeg dobavljača oružja za Oslobodilačku vojsku Kosova, prisustvovao je sastanku predstavnika albanskih partija koji je održan u petak u Ulcinju.

Poslanik "Samoopredjeljenja" je uz stranačkog lidera Albina Kurtija, na sastanku u hotelu "Otrant" pokušavao da ubijedi kolege iz Crne Gore da sarađuju i pripremaju se za zajednički nastup na izborima.

Osim njih, skupu u Ulcinju prisustvovali su predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca Tahir Tahiri, Nikola Camaj iz Demokratskog saveza, Mehmet Zenka (DUA), Vaselj Siništaj i Amir Holaj iz koalicije "Perspektiva", Nazif Cungu,

Genci Nimanbegu i Dževdet Ćakuli iz Force, Đerđ Camaj i Nik Đelošaj iz Albanske alternative, kao i predstavnici manjih albanskih stranaka.

Prema snimcima sa sastanka, objavljenim na sajtu "Samoopredjeljenja", Krasnići je kazao da kosovski političari imaju obavezu da pomažu kolege iz Crne Gore. To je pojasnio činjenicom da su Al-banci iz Crne Gore koji žive u inostranstvu više novca dali za OVK nego njihovi zemljaci sa Kosova.

SAD i EU ne žele sluge

Krasnići, inače državljanin SAD, pojasnio je kolegama da Vašington i Brisel traže političare sa stavom, a ne sluge.

"Servilni političari nijesu nigdje popularni i takvi ne prolaze ni u SAD ni EU. Neki političari na Kosovu, Albaniji i drugim zemljama gdje žive Albanci misle da Amerika voli servilne političare i tako se ponašaju. Od toga nema koristi", poručio je Krasnići predstavnicima svih albanskih partija u Crnoj Gori.

Tokom rata na Kosovu Krasnići je legalno kupovao oružje za OVK, i teretnim avionima ga slao iz SAD u Albaniju. Oružje je kasnije prebacivano konjima preko granice Kosova i Albanije, i dijeljeno jedinicama OVK.

Krasnići, koji u Njujorku drži malu građevinsku kompaniju, puške i municiju je kupovao legalno u prodavnicama oružja, a onda ih uz humanitarnu pomoć slao za Albaniju.

U dokumentarnom filmu "Bruklinska veza", holanđske novinarke Klartje Kuirins, Krasnići je dataljno u kameru pojašnjavao kako je albanska dijaspora skupljala novac a on kupovao i transportovao oružje.

Krasnići je kazao da kosovski političari imaju obavezu da pomažu kolege iz Crne Gore. To je pojasnio činjenicom da su Al-banci iz Crne Gore koji žive u inostranstvu više novca dali za OVK nego njihovi zemljaci sa Kosova

Oružje je, kako tvrdi, kupovao preko udruženja lovaca iz SAD i slao ga "lovicima" u Albaniju a najveća pošiljka koja je na taj način poslata bio je pun avion oružja.

Poslanik Force Genci Nimanbegu tvrdi da su Krasnići i Kurti na sastanku učestvovali kao moderatori koji pokušavaju da pomognu u stvaranju dijaloga između kolega u Crnoj Gori.

On je pojasnio da Albanci imaju pravo da komuniciraju sa svim legitimnim političarima u regionu, navodeći da "Samoopredjeljnje" nema negativnu politiku prema Crnoj Gori. Na primjedbu daje Krasnići naoružavao OVK krajem 90-ih, Nimanbegu je kazao da se radi o poslaniku u skupštini Kosova i respektabilnom sagovomiku.

"To ne znači prihvatanje stavova, već dijalog. To je političkim predstavnicima Albanaca iz Crne Gore najpotrebnije. Treba da se konačno uozbilji politička scena i da novi impuls za njeno ukrupnjavanje", kazao je Nimanbegu.

Dok dijete ne zaplače, majka ga neće podojiti

Komentarišući položaj Albanaca u Crnoj Gori Kurti je tokom sastanka, kako se vidi na snimku, poručio da je najvažnije da ta nacionalna manjia ima što više predstavnika u parlamentu, ali i da javnosti ukazuje na probleme koji ih muče.

On smatra da Albanci mogu poboljšati položaj kombinovanjem rada u sistemu i vanparlamentarnog pritiska, navodeći da treba jačati odnose sa Tiranom i Prištinom.

„Albanski političari treba što više da se žale, kritikuju i protive stvarima koje im ne odgovaraju. Kao u onoj narodnoj dok dijete ne zaplače, majka ga neće podojiti. Ako želite da se smanji pritisak, treba da se čuje glas nezadovoljnih", kazao je Kurti

Galerija

Bonus video: