Vujanović na inauguraciji Nikolića: Biće komentara kad se vratim u Crnu Goru

Vujanović je kazao i da odnosi Srbije i Crne Gore ne smiju da zavise od toga iz koje je stranke predsjednik zemlje
83 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2012. 20:09h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kaže da je došao na inauguraciju Tomislava Nikolića da iskaže saglasnost sa stavom da dvije zemlje treba da imaju bliske odnose.

"Nikolić je iskazao čvrsto opredjeljenje da će afirmisati dobrosusjedske odnose. To je u interesu građana i ekonomije. Treba da sarađujemo kao partneri, kao dvije nezavisne države koje će poštovati svoj suverenitet, koje se neće miješati u unutrašnje stvari druge države, ali koje će znati da treba blisko da sarađuju", rekao je Vujanović.

On je istakao da je u ime te saradnje došao u Beograd da kaže da Crna Gora "pruža otvorenu ruku takvoj saradnji i da očekuje od Nikolića da u njemu ima partnera koji će osigurati ravnopravnost i vječnost dvije države".

"Samo kao ravnopravne i vječne možemo da imamo budućnost koja će u partnerstvu donijeti korist i jednoj i drugoj", kazao je Vujanović novinarima na svečanosti u Predsjedništvu.

On je dodao i da je na svečani prijem u Predsedništvo došao da iskaže poštovanje volji građana Srbije koji su izabrali Tomislava Nikolića za predsjednika.

Prema riječima Vujanovića, interes celog regiona je ubrzavanje evropskih integracija i međusobna saradnja.

"Samo kao ravnopravne i vječne možemo da imamo budućnost koja će u partnerstvu donijeti korist i jednoj i drugoj"

Upitan da prokomentariše to što predsjednici drugih zemalja u regionu nisu došli na inauguraciju Nikolića, rekao je da su "oni saopštili svoje vidjenje" i da ne želi to da komentariše.

Vujanović je kazao i da odnosi Srbije i Crne Gore ne smiju da zavise od toga iz koje je stranke predsjednik zemlje, kao i da nije bilo negativnih komentara u Crnoj Gori povodom njegovog izbora.

"Nisam čuo negativne komentare kad sam odlazio, ali će ih vjerovatno biti kad se vratim", rekao je Vujanović.

Nikolić: Srbija nema pravo da ima neprijatelje

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas na inauguraciji da je evropska orjentacija Srbije - put budućnosti i ekonomskog prosperiteta i da će u interesu države sarađivati sa svima u svijetu, a da će u regionu voditi politiku mira, stabilnosti i saradnje."Gradiću prijateljstva po svijetu, jer Srbija nema pravo da ima neprijatelje. Evropski put Srbije je put budućnosti, put ekonomskog prosperiteta i pomoći ću Srbiji da taj put nastavi", kazao je Nikolić.

On je naveo da, kada je u pitanju politika prema regionu, neće dozvoliti da različiti pogledi na pojedine događaje iz prošlosti ugroze zajedničku budućnost i da smatra da sve razlike i problemi treba da budu rješavani mirnim i demokratskim sredstvima.Nikolić je kazao da će sarađivati sa budućom vladom, ali da će njen rad nadzirati i kritikovati.“Tražiću od nje i sam učestvovati u žestokoj borbi protiv kriminala i korupcije, neću se smiriti dok se ne sazna sve i ne pronađu krivci za pljačkašku privatizaciju koja je sprovedena u Srbiji. To sam obećao i od toga neću odustati", poručio je Nikolić.Od lidera regiona inauguraciji su prisustvovali samo predsjednici Crne Gore i Republike Srpske Filip Vujanović i Milorad Dodik, dok su među predstavnicima diplomatskog kora bili ambasadori Rusije i Njemačke, Aleksandar Konuzin i Volfram Mas, kao i komesar za proširenje EU Štefan File.Među zvanicama su bili zvaničnici srbijanske Vlade i predstavnici većine partija, patrijarh srpski Irinej, kao i predstavnici drugih vjerskih zajednica i konfesija, javnog, kulturnog i sportskog života.

Galerija

Bonus video: