Evropski Savjet ne mora da uvijek posluša preporuke EK

“U ovom kontekstu je jasno da će se diskusije fokusirati na izmjene Ustava i praćenje postojećih i postignutih rezultata u borbi protiv korupcije”, rekao je Lange
3 komentar(a)
Dirk Lange, Foto: Zoran Đurić
Dirk Lange, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.06.2012. 15:53h

Šef Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Dirk Lange kazao je da ne mora da znači da će Evropski Savjet “uvijek i u svakom trenutku ispoštovati ono što je preporuka EK”.

EK je u decembru prošle godine, ali i u nedavnom proljećnom izvještaju, preporučila otvaranje predpristupnih pregovora sa Crnom Gorom. Lange je, nakon sastanka sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem, istakao i da su u toku pripreme za diskusiju u Evropskom Savjetu, “koja je planirana za kraj mjeseca”.

“I zato mi je zadovoljstvo što sam mogao da dobijem uvid u situaciju u Crnoj Gori, vezano za pristupanje EU, jer je jasno da ona odluka koju treba da donese Evropski Savjet treba da bude zasnovana na najnovijim informacijama o dešavanjima u vašoj državi. Što znači da ako, i dozvolite mi da naglasim to 'ako', Savjet odluči da se otvore pristupni pregovori sa Crnom Gorom, onda će EK na veoma kontruktivan način sarađivati sa Vladom, kako bi vas pripremili za taj proces”, rekao je Lange.

Upitan da pojasni šta znači to “ako”, samo 15 dana pred odluku Savjeta o otvaranju pregovora, Lange je naglasio da je “EK jasnu preporuku iz oktobra prošle godine ponovila i ove godine”.

“O statusu Crne Gore će odlučivati 27 zemalja članica i država sa kojom se pregovara. To znači da i zemlja sa kojojm se pregovara i ostalih 27 članica, moraju jednoglasno da odluče. To što se otvaraju pregovori i što mislimo da ste spremni za to, ne znači da ste u potpunosti spremna da zaokružite pregovore i zatvorite ih”, rekao je Lange.

Na pitanje mogu li nedovoljni rezultati u borbi protiv korupcije biti ključni razlog za to “ako”, te da neke od zemalja budu rezervisane po pitanju otvaranja pregovora, Lange je odgovorio: “Vi sada tražite da otvorim kristalnu kuglu i pogledam šta vidim, odnosno da predvidim unaprijed rezultat pregovora u Savjetu”.

On je crnogorskim vlastima još jednom ponovio da je neophodno da pokaže “spremnost i sposobnost da uspstavi funkcionalan sistem vladavine prava i da se na efikasan način bori protiv korupcije”.

On je crnogorskim vlastima još jednom ponovio da je neophodno da pokaže “spremnost i sposobnost da uspstavi funkcionalan sistem vladavine prava i da se na efikasan način bori protiv korupcije”

“U ovom kontekstu je jasno da će se diskusije fokusirati na izmjene Ustava i praćenje postojećih i postignutih rezultata u borbi protiv korupcije”, rekao je Lange, navodeći da EK smatra da je Crna Gora dobro pripremljena za otvaranje pregovora.

Pojašnjavajući da je EK analizirala informacije vezane za Crnu Goru do marta ove godine, na osnovu kojih je procijenjena preporuka za otvaranju pregovora, Lange je rekao da to ne znači da treba stati sa reformama i naporima, “vodeći se činjenicom: 'U redu, dobili smo izvještaj koji obuhvata period do marta i sad treba da čekamo odluku”.

“Očekujemo i da vidimo uvijek nastavak napora i zato sam došao, da bih prikupio informacije kakav je sve napredak bio od tog perioda“, rekao je Lange.Predsjednik Krivokapić ocijenio je da pozitivna ocjena u proljećnom izvještaju ne znači da je Crna Gora završila posao, već da je dobro radila proteklih šest mjeseci, navodeći da je parlament bio najbolje ocijenjen.

On je istakao da je prilika da “svi politički subjekti u parlamentu pokažu posvećenost stručnim kriterijumima”, te da to bude osnov za njihovo glasanje o izmjenama Ustava.Odlazeći šef Delegacije EU Leopold Maurer kazao je da je EU od samog početka stalno naglašavala bitnu ulogu koju u procesu integracija ima parlament.

Krivokapić: Pravne prepreke sa italijanske strane

Komentarišući to što je crnogorski predsjednik Filip Vujanović jedini predsjednik iz regiona koji prisustvuje inauguraciji predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, Krivokapić je rekao da je predsjednik države izvršna vlast izabran na izborima i da je njegovo pravo da funkciju vrši na način za koji smatra da je najbolji za Crnu Goru.

“Tako da to smatram u sklopu njegovih ustavnih ovlašćenja da funkciju predsjednika vrši na način na koji misli da je najbolji za Crnu Goru”, rekao je Krivokapić.

Govoreći o ugovoru o privatizaciji EPCG, koji je najavio da će objaviti kad ga dobije od Vlade, Krivokapić je objasnio da je u petak dobio odgovor od potpredsjednika Vlade da postoje pravne prepreke sa italijanske strane da se ugovor o djelimičnoj privatizaciji EPCG objavi.

“Taj odgovor je na sajtu, a sam ugovor zbog toga ne mogu objaviti”, rekao je Krivokapić.

Bonus video: