EK zadovoljna skriningom poglavlja 23 i 24

On je istakao da je sljedeći važan korak sjednica Savjeta za opšte poslove 25. juna
1 komentar(a)
Marković, Lange, Foto: Pravda.gov.me
Marković, Lange, Foto: Pravda.gov.me
Ažurirano: 11.06.2012. 12:33h

Crna Gora je brižljivo pripremila i uspješno predstavila u Briselu Skrining za poglavlja 23. i 24, kao važan korak u evrointegracionom procesu, rekao je šef Jedinice za Crnu Goru i Hrvatsku u Direktoratu za proširenje Evropske komisije (EK) Dirk Lange.On je danas u Podgorici razgovarao sa ministrom pravde i ljudskih prava Duškom Markovićem.On je istakao da je sljedeći važan korak sjednica Savjeta za opšte poslove 25. juna na kojoj će EK pred ministrima država članica EU braniti svoju preporuku da se sa Crnom Gorom otpočnu pregovori o pristupanju. "Lange je saopštio da je od presudne važnosti ažuriranje podataka o rezultatima koje je Crna Gora ostvarila od izvještajnog perioda za Proljećni izvještaj do danas, naročito u oblastima reforme pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, budući da su to glavna pitanja za poglavlja kojim Crna Gora otpočinje pregovore", kaže se u saopštenju.

Razgovarali i o izmjeni UstavaMarković je informisao Langea o rezultatima u ovim oblastima, sa posebnim fokusom na uspješnoj implementaciji krivičnog zakonodavstva kao najmoćnijem sredstvu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. "Marković se osvrnuo i na efikasnost pravosudnog sistema koja je bitno unaprijeđena izmjenama zakonodavnog okvira u ovoj oblasti, kao i na uspješnu regionalnu saradnju koja je conditio sine qua non uspješne borbe protiv ovih izazova", navodi se u saopštenju.

Marković je upoznao Langea o trenutnoj fazi ovog procesa i o tome da su amandmani na Ustav već proslijeđeni Venecijanskoj komisiji

Bonus video: