Medojević: Crnoj Gori pod hitno potrebna akcija Uskok

"Da se obuči specijalni dio policije koji se bavi samo organizovanim kriminalom i korupcijom, a morali bi imati posebno obučene i izabrane sudije"
20 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2012. 10:30h

Crnoj Gori je pod hitno potrebna akcija Uskok, po ugledu na susjednu Hrvatsku, a koja bi podrazumijevala obuku specijalnog dijela policije da se bori protiv kriminala i korupcije, smatra lider PzP-a Nebojša Medojević.

Uvjeren da Crna Gora, ukoliko opstane aktuelna vlast, neće napraviti nijedan korak u reformama, Medojević je istakao da je najbolje iskustvo koje bi trebalo primijeniti zapravo hrvatsko.

„To je akcija Uskok. Da se obuči specijalni dio policije koji se bavi samo organizovanim kriminalom i korupcijom, a morali bi imati posebno obučene i izabrane sudije koje bi se bavile tim poslom, koje bi bile motivisane, dobro plaćene i kojima bi se garantovala bezbjednost“, istakao je Medojević, navodeći da je početak cijele priče oko borbe protiv kriminala činjenica da treba promijeniti vlast.

"Stanje u crnogorskom pravosuđu katastrofalno"

On je istakao da je stanje u crnogorskom pravosuđu katastrofalno, što potvrđuje, kako je rekao, posljednja presuda od dvije godine za šverc 281 kilogram kokaina.

„To je treća u nizu kontraverznih presuda. Prva je bila za šverc kokaina iz Južne Amerike, za 400 kila kokaina koje je crnogorsko pravosuđe tretiralo kao 400 grama. Druga presuda je reagovanje tužilaštva i pravosuđa na akciju protiv narkoklana Darka Šarića u Italiji, pod nazivom ’Loptica’, gdje je Viši sud u Bijelom Polju oslobodio Duška Šarića za krivično djelo organizovanog kriminala i distribucija narkotika“, rekao je Medojević.

Uvjeren da takvim presudama pravosuđe pokazuje da nije nezavisno i da nije u stanju da se nosi sa slučajeviima organizovanog kriminala, Medojević kao primjer tragičnih presuda navodi i jednu iz juna 2011. godine, kada je za 0,89 grama heroina i 6,63 grama marihuane sud presudio dvije godine i pet mjeseci.

„Dakle, za 0,89 grama heroina neko dobije dvije godine i pet mjeseci, a za 281 kilograma kokaina neko dobije dvije godine. U čemu je razlika između ova dva sličaja? Očigledno se u prvom slučaju radi o nekom sitnom dileru, koji je ili samostalno pokušavao da proda neki gram droge i tako ušao u konkurenciju velikim bosovima ili se radi o nekom mladom čovjeku čija porodica nema dovoljno para da angažuje advokate, koji inače rade i zastupaju ovakve slučajeve iza kojih stoji organizovani kriminal, a onda ti advokati obezbijedi preko predsjednika sudova ovakve presude od dvije godine za 281 kg kokaina“, rekao je Medojević.

"Potrebna rekonstrukcija vlasti"

Upravo zato, tvrdi Medojević, potrebna je temeljna rekonstrukcija vlasti, jer takvo postupanje sudija i sudova pokazuje da „ne možemo ni korak naprijed ka EU i NATO“.

„To su smiješno male kazne, praktično su nagrađeni i sigurno dok leže te kazne bosovi njihovim porodicama plaćaju platu. PzP smatra da minimalna kazna treba da bude najmanje deset godina“, zaključio je Medojević.

On je podsjetio na statistku presuda Višeg suda u Bijelom Polju, koji je donio „svega 18,9 odsto presuda gdje je donešena presuda kazne zatvora iznad minimalne“.

Galerija

Bonus video: