Kako kažnjava DPS: Prvo broje birače, pa onda hapse

On je istakao da je Budva “za svakog dobronamjernog posmatrača odavno postala metafora propadanja, raspadanja, truljenja i moralnog pada”
52 pregleda 12 komentar(a)
Svetozar Jovićević, Foto: Boris Pejović
Svetozar Jovićević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.06.2012. 16:38h

Presude u slučaju “Zavala”, kažnjavanje bivšeg gradonačelnika Ulcinja Gzima Hajdinage da tamošnjem porodilištu zbog zloupotrebe službenog položaja uplati 10.000 eura, te neprocesuiranje krivičnih prijava protiv podgoričkog gradonačelnika Miomira Mugoše pokazatelj je da zakon ne važi jednako za sve čak ni u samom DPS-u, smatra profesor Svetozar Jovićević.

Ističući da je to “više nego jasno”, Jovićević je istakao da je tu riječ o kalkulacijama o tome kakve bi posljedice moglo izazvati eventualno procesuiranje pojedinih osumnjičenih.

“Naravno da zakon ne važi jednako za sve, to je više nego jasno. Tu se kalkuliše, ne sa stvarnom krivicom ljudi, nego sa tim koliko će njihovo procesuiranje izazvati štete vlasti. To je suština. Da se ne bi izgubili glasači u Ulcinju, tamo će se gradonačelnik kazniti blagim dodirom sudskog tretmana, a u Podgorici neće ni toliko, jer je to jako uporište i jak čovjek, što bi moglo izazvati i velike probleme”, rekao je Jovićević “Vijestima”.

Jovićević smatra i da su se reakcije i bure unutar DPS-a mogle naslutiti u slučaju procesuiranja pojedinaca

Istovremeno, on smatra i da su se reakcije i bure unutar DPS-a mogle naslutiti u slučaju procesuiranja pojedinaca, naročito krupnijih igrača u slučajevima organizovanog kriminala i korupcije jer, istakao je Jovićević, “u DPS-u jedni o drugima mnogo što šta znaju”.

On je, komentarišući dešavanja u budvanskom DPS-u, koja su nakon presuda u slučaju “Zavala” rezultirala ostavkom predsjednika tamošnjeg ogranka partije Bora Lazovića, rekao da se tako nešto “moglo pretpostaviti”.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: