Raonić: Bojkot parlamenta nije rješenje

Prema njegovim riječima, sa protesta se uvijek čuju radikalni politički zahtjevi, a lagodnost onih koji su van institucija je u tome što nemaju političku odgovornost za svoje postupke
9 komentar(a)
boris raonic, Foto: Arhiva "Vijesti"
boris raonic, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.06.2012. 12:34h

Bojkot institucija je legitimno, ali neefikasno sredstvo političke borbe, ocijenio je predsjednik Građanske alijanse, Boris Raonić.

Organizatori građanskog protesta pozvali su poslanike da izađu iz Skupštine i ne daju legitimitet Vladi, a iz Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene pozdravili su tu ideju.

"Ogroman je broj primjera gdje je neuspio, a uspjeh ovog načina političke borbe je izuzetno rijedak", rekao je Raonić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, sa protesta se uvijek čuju radikalni politički zahtjevi, a lagodnost onih koji su van institucija je u tome što nemaju političku odgovornost za svoje postupke.

"Kako je situacija takva da je jedinstvo gotovo nemoguće postići, da je teško ubijediti međunarodnu zajednicu u argumentovanost ovakvog poteza, da nam se približavaju pregovori, a da su izbori za svega par mjeseci, ne vidim racionalnot ovakvog poteza", kazao je Raonić.

On je naveo da smo u regionu imali slične postupke koji su imali neslavan kraj.

"U Crnoj Gori znamo da je tako samo napravljena šteta opoziciji, tako da se nadam da su naši političari naučili lekciju. Brine što su na ovakvu ideju reagovali na prvu loptu, bez analize i izrade strategije i taktike, pa bez konsultacija partijskih organa, a takve odluke nikada ne bivaju najmudrije", ocijenio je Raonić.

Prema njegovim riječima, opozicija i kritička javnost imaju sasvim dovoljno prostora za djelovanje, jer rad Vlade, kako je dodao, u brojnim oblastima nije zadovoljavajući.

"Sada se treba fokusirati na koordinaciju aktivnosti, izradu dobrih politika i poruka, kontrolu izbornog procesa, a ovakva radikala rješenja već sada treba ostaviti po strani", zaključio je

Bonus video: