Vuletić: Predlog SDP-a o kodeksu ponašanja ponižavajući i uvredljiv

Vuletić je reko da su poslanici dovedeni u situaciju da zbog materijala koje dobijaju za rad parlamenta, porodični prostor pretvaraju u radne prostorije
5 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.06.2012. 11:13h

Predlog Socijaldemokratske partije o kodeksu ponašanja poslanika , neprihvatljiv je i pomalo uvredljiv, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuletić.

Komentarišući Nacrt o kodeksu ponašanja poslanika, koji je Skupštini predao poslanik SDP-a Ervin Spahić, Vuletić je rekao da iako uporedna praksa predviđa pravila ponašanja predstavnika naroda, predlog SDP-a je "pomalo ponižavajući i uvredljiv za većinu poslanika".

"Način na koji se predlaže ulazak u plenarnu salu, šta se smije raditi na radnom mjestu, da li smije čitati literatura ili dnevna štampa, kako se može okretati prema predsjedavajućem, je stvar porodičnog vaspitanja i iskustva kroz koje smo morali proći stičući kredibilitet da budemo u parlamentu", rekao je Vuletić agenciji MINA.

On je kazao da su poslanici izabrani predstavnici naroda, navodeći da bez obzira što je izbor posredan, to je dovoljan kriterijum da ljudi znaju kako treba da se ponašaju.

Vuletić je dodao da nije pobornik predloženih pravila. "Više bih bio za to da kolege iz SDP-a na čelu sa svojim predsjednikom, povedu više računa oko uslova za rad poslanika u parlamentu".

"Većina poslanika u svojim prostorijama nemaju ni stolicu, a kamoli da se bavimo sad problemima kojima može razmišljati neko ko ima mnogo veću parlamentarnu tradiciju i bolje uslove za rad od naše Skupštine", konstatovao je on.

"Treba pustiti nekom na volju da procjenjuje ponašanje odraslog i obrazovanog čovjeka, iza kog stoji najmanje pet hiljada građana"

Vuletić je reko da su poslanici dovedeni u situaciju da zbog materijala koje dobijaju za rad parlamenta, porodični prostor pretvaraju u radne prostorije.

Prema njegovim riječima, poslanici nemaju nikakave uslove za rad, “nemamo pravo na parking ni kancelarije, nikakve benefite koji postoje u ostalim parlamentima iz okruženja da ne idemo dalje”.

"I pored svega toga gdje imamo mnogo bitnijih stvari da rješavamo, treba da se bavimo Kodeksom ponašanja kao da smo infatilna i nezrela sredina. Način na koji je predložen Nacrt je ne samo neprihvitaljiv već djeluje pomalo uvredljivo i vrijeđa ljudsko dostojanstvo svakog poslanika", precizirao je Vuletić.

Prema njegovim riječima, ne radi se o tome da su pravila koje Nacrt propisuje prestroga, "već su i pomalo uvredljiva".

"Treba pustiti nekom na volju da procjenjuje ponašanje odraslog i obrazovanog čovjeka, iza kog stoji najmanje pet hiljada građana. Da su pravila drugačije uređena u Kodeksu, moguće da bih to drugačije porkomnetarisao", kazao je Vuletić.

On je ocijenio da je Kodeks skup nerealnih želja i ambicija čiju pozadinu i svrhu apsolutno ne može da prepozna.

U Nacrtu, dostavljenom agenciji MINA konkretno je navedeno šta poslanici smiju da rade u parlamentu a šta ne, a da bi u slučaju kršenja kodeksa mogli da plate i do 50 odsto mjesečne nadoknade.

Bonus video: