Mugoša može da prodaje gradsko zemljište bez pitanja. Umalo tuča sa Bečićem

Dok je Bečić bio za govornicom, gradonačelnik mu je, kako je rekao, sa mjesta dobacio "budalo"
69 pregleda 61 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2012. 15:10h

Sjednicu Skupštine glavnog grada, koja je u toku, obilježio je i umalo fizički sukob između odbornika SNP-a Alekse Bečića i gradonačelnika Miomira Mugoše.

Dok je Bečić bio za govornicom, gradonačelnik mu je, kako je rekao, sa mjesta dobacio "budalo". Nakon toga je odbornik SNP-a sišao sa govornice, stao ispred Mugoše i zatražio da mu ponovi šta je rekao. Međutim, od Mugoše nikakav odgovor nije dobio. Bilo kakav fizički kontakt među njima spriječili su odbornici.

"Dobro se zna kakav je ko u ovom gradu. Evo vam sad predsjedniče Skupštine!" kazao je Bečić.

Predsjendik Skupštine Slobodan Stojanović je kazao da Bečiću kao jednom od najmlađih odbornika ne priliči da tako reaguje.

"Što priliči? Čuli ste ga, na metar ste bili" kazao je ljutito Bečić predsjedniku Skupštine.

Stojanović je odgovorio da nije čuo Mugošu da dobacuje, jer bi ga u suprotnom upozorio.

"Nemojte sad da zloupotebljavate. Da sam čuo, sigurno bih ga upozorio kao i svakoga u ovoj Skupštini" kazao je predsjednik Stojanović.

Odbornici vladajuće koalicije Demokratske partije socijalista, Liberalne partije i Bošnjačke stranke u Skupštini Glavnog grada, uz glasove odbornika Narodne stranke Slaviše Guberinića i nezavisnog odobrnika Bobana Vujačića, usvojili su odluku o dopuni Statuta glavnog grada, kojom je predviđeno da ubuduće gradonačelnik Miomir Mugoša odlučuje o prodaji gradskog zemljišta, a ne podgorička Skupština.

"Ovom odlukom doći će do "pranja prljavnog veša" ranijih odluka, kojih je bilo sijaset, o dokomletiranju urbansitičkih parcela"

O svakom izvršenom prenosu prava svojine Mugoša treba da informiše Skupštinu na prvoj narednoj sjednici "čime je zadovoljen princip javnosti i transparentnosti".

Protiv odluke glasali su odbornici SDP, SNP, PzP, Stranka penzionera i Nove. Opozicionari su oštro kritikovali odluku i apelovali na odbornike vladajuće koalicije da je ne podrže, jer je zakonski neutemeljena i lako će "pasti" na sudu.

Odbornik SNP Dragan Ivanović smatra da predlog dopune Statuta daje prevelika ovlašćenja gradonačelniku, i da je štetna po interese Glavnog grada. Ističući da Mugoša najbolje zna da "Carine" nijesu jedini slučaj u kojem je on, a ne nadležna Skupština, prodavao imovinu glavnog grada.

"Predložene dopune nijesu saglasne Zakonu o lokalnoj samoupravi, gdje je propisano da glavni grad raspolaže imovinom. Nijesu saglasne ni članovima 28 i 49 Statuta grada, gdje je jasno propisano da je taj posao u nadležnosi Skupštine" smatra Ivanović.

Šef kluba SDP-a Đorđe Suhih istakao je da je odluka nezakonita i da zakon i Statut kažu da raspolaganje gradskim zemljištem može vršiti samo Skupština glavnog grada.

"Bojimo se da će biti još puno slučajeva poput "Carina". Svaki pravnik zna da će ovo da padne. Jedina svrha ovoga je da se nezakonite odluke ponište i donesu nove u skladu sa ovlašćenjima. Ne radi se o slučajnom obmanjivanju već o želji gradonačelnika da upravlja imovinom grada" kazao je Suhih.

On je kazao da je spreman da podnese ostavku ukoliko nadležni organi utvrde da je odluka o dopunama Statuta nelegalna.

Usvajanjem pomenute odluke,prema riječima odbornika NOVE Miodraga Bešovića, narušiće se princip demokratizacije i transparentnosti.

"Prvi čovjek grada vodi politiku u skladu sa svojim interesima i ambicijama. Drugi dio odluke mu daje pravo da odlučuje o sudbini građana koji imaju bespravno izgrađene objekte. To se može koristit kao pritisak na njih pred izbore. Moja preporuka gradonačelniku je da se polako rasterećuje svojih ovlašćenja jet će sve manje imati vremena za njih" kazao je Bešović.

"Naš predlog je utemeljen na propisima, a vi ga pokušajte osporiti. Osporite svaku odluku za koju sumnjate da nije u redu"

Šef kluba odbornika SNP-a Vladimir Vujović smatra da je sada pravi trenutak da Mugoša podnese ostavku, jer će se tako zaboraviti mnogo toga što je neurađeno ili krivo urađeno u interesu grada.

"Dopune koje radimo su kontradiktorne sa Statutom. Ako mijenjate nadležnosti gradonačelnika morate mijenjati i nadležnosti Skupštine" rekao je on.

Njegov partijski kolega Aleksa Bečić smatra da davanje ovolikog obima ovlašćenja bilo kojem pojedincu, a posebno Mugoši, znajući njegovo dosadašnje postupanje, može biti opasno po imovinu grada i interese građana Podgorice.

Donošenje ove odluke za predsjednicu kluba odbornika PZp Branku Bošnjak potvrđuje da Mugoša Podgoricu doživljava kao svoju prćiju i da u glanvom gradu vlada apsolutistički sistem vladanja.

"Ovom odlukom doći će do "pranja prljavnog veša" ranijih odluka, kojih je bilo sijaset, o dokomletiranju urbansitičkih parcela" smatra Bošnjak.

Gradski administrator Željko Vuković je kazao da se među odbonicima plasira teza da Skupština donosi nezakonitu odluku, te ih je pozvao da pokrenu ocjenu ustavnosti te odluke.

Šef kluba Nove Goran Radonjić smatra da treba legalizovati neke stambene objekte, ali da ne treba tajkunskim firmama izlaziti u susret.

Mugoša je kazao da u Zakonu o državnoj imovini, za koji nije utvrđeno da li je je u cjelosti ustavan ili nije, nije napisano da je zabranjeno da gradonačelnik radi dokompletiranje.

"Naš predlog je utemeljen na propisima, a vi ga pokušajte osporiti. Osporite svaku odluku za koju sumnjate da nije u redu" kazao je Mugoša odbornicima.

Galerija

Bonus video: