Kazne u slučaju "Zavala" - politikom do nepravde

„Ova presuda je iznenađenje za Crnu Goru jer se očekivala manja ili uslovna kazna”", kazao je "Vijestima" poslanik Force Genci Nimanbegu
70 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2012. 15:23h

Presudu u slučaju "Zavala" po kojoj su budvanski funkcioneri Rajko Kuljača, Dragan Marović i Đorđije Pinjatić i ostali ukjučeni u ovaj proces osuđeni na ukupno 30 godina i 6 mjeseci zatvora, poslanici su izbjegavali da komentarišu, uz obrazloženje da još nije pravosnažna.

Ipak u klubu albanskih partija vjeruju da je tužilaštvo bilo na visini zadatka, dok u opoziciji smatraju da je ovo lažna borba protiv organizovanog kriminala.

„Ova presuda je iznenađenje za Crnu Goru jer se očekivala manja ili uslovna kazna”", kazao je "Vijestima" poslanik Force Genci Nimanbegu.

Po njegovom mišljenju, za Crnu Goru ne bi bilo dobro ukoliko je presuda donesena u cilju dobijanja pregovora sa EU. Upoređujući slučajeve budvanskih funkcionera i gradonačelnika Ulcinja Gzima Hajdinage koji je za divlju gradnju platio 10 hiljada eura, Nimanbegu vidi "dosta nepravde".

“Svima je jasno da ne boli mali dio nego boli nepravedni dio i o svemu ovome cijelo društvo treba dobro da razmisli“, kazao je poslanik Force.

Danilović se slaže sa Pinjatićem

Mišljenje osuđenog poslanika Đorđija Pinjatića da je ova presuda potrebna u procesu evropskih integracija, dijeli i poslanik Nove srpske demokratije Goran Danilović. Iako smatra da bi trebalo da se uzdrži komentara jer je s pravne strane postupak u toku, Daniloviću je presuda previše inspirativna.

“Nije u pitanju borba pravde sa kriminalom već pokušaj da se naprave krupne ribe na vještački način”, kazao je Danilović i dodao da time ne želi da amnestira nikoga od odgovornosti. Po njegovom mišljenju cijeli proces je vođen na sumnjiv način i niko politički kontekst ne može da izbriše.

Poslanik Nove nije želio da komentariše kakva će sada biti pozicija Svetozara Marovića, šta će biti uz obrazloženje da je potpredsjednik DPS-a očigledno očekivao da će se ovo dogoditi.

“Kada bi pravda bila neparcijalna, ako je bivši gradonačelnik Budve dobio 5 godina za zloupotrebe, bivši premijer bi proporcionalno onome što je uradio u Budvi i cijeloj Crnoj Gori trebalo da dobije 550 godina zatvora”, naglasio je Danilović.

Bonus video: