DPS se ne odriče Keljmendija ni nakon što je iz SAD optužen da je narkobos

"I ranije smo rekli da, između ostalih, poštujemo odnos birača prema državotvornom projektu, koji su iz dijaspore samoinicijativno došli u Crnu Goru"
58 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2012. 17:54h

Demokratska partija socijalista (DPS) nije se ogradila od podrške kontroverznog biznismena Nasera Keljmendija ni kada je iz Sjedinjenih Američkih Država stigao zahtjev da mu se zamrzne imovina zbog povezanošću sa kriminalom.

U Pokretu za promjene i Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) smatraju da upozorenje Vašingtona potvrđuje da će najuticajnije zemlje stati na stranu onih koji se bore protiv organizovanog kriminala i njihovih zaštitnika.

Na pitanje da li se, i nakon optužbi iz SAD daje Keljmendi regionalni narkobos, DPS i dalje ponosi njegovim finansijskim angažmanom tokom referendumske kampanje, u toj partiji su ponovili da poštuju odnos svih birača prema državotvornom pitanju.

"I ranije smo rekli da, između ostalih, poštujemo odnos birača prema državotvornom projektu, koji su iz dijaspore samoinicijativno došli u Crnu Goru da glasaju na referendumu i organizovali druge da pomognu ostvarenje istorijskog uspjeha obnovu državnosti Crne Gore", kazao je portaprol DPS-a Časlav Vešović.

Keljmendi ne šteti rejtingu DPS-a

Uprava policije je saopštila da je Interpol obavijestio o odluci Centralne banke SAD-a, da će američke vlasti tražiti blokadu Keljmendijeve imovine i novčanih transakcija, nakon čega se o tome izjašnjavaju nadležna tijela EU.

Poslije je na Crnoj Gori da odluči da li će, kao država kandidatkinja za članstvo u EU, prihvatiti preporuku EU.

Komentarišući zahtjev savezne centralne banke SAD, Vešović je rekao da je za DPS međunarodna komunikacija Uprave policije korisna jer crnogorske institucije imaju dvosmjernu saradnju sa relevantnim inostranim partnerima.

On je ocijenio da je slučaj Keljmendi posao nadležnih državnih organa, navodeći da povezanost DPS-a sa Keljmendijem neće uticati na poziciju stranke: „Rejting naše partije bezuspješno pokušavaju da unize neki mediji, dio NVO sektora i opozicija,tako što bez ikakvog osnova, neutemeljeno, najčešće u proizvoljnim konstrukcijama pojedine osobe dovode u vezu sa našom partijom".

Mafijaška centrala u Crnoj Gori

Predsjednik PzP-a Nebojša Medojević je upozorio da balkanske države moraju ozbiljno shvatiti zahtjev administracije Baraka Obame. To u praksi znači, pojasnio je Medojević, da moraju odbaciti aranžmane sa mafijom i stvoriti političke, instituciocnalne i zakonske pretpostavke da joj se proglasi rat.

Kao primjer povezanosti mafije sa političarima u zemljama bivše Jugoslavije, Medojević je naveo odluku predsjednika Socijaldemokratske partije BiH Zlatka Lagumdžije da mjesto bezbjednosti u Vladi Federacije dodjeli Fahrudinu Radončiću, koji je u javnosti povezivan sa Keljmendijem.

Medojević je podsjetio da su Lagumdžija i Radončić bliski saradnici predsjednika DPS-a Mila Đukanovića.

"Ključni logistički centar mafijaške organizacije je u Crnoj Gori i to lociran u vrhu vlasti. Lagumdžijina odluka da za ministra predloži jednog od ključnih saradnika Đukanovića i Keljmendnija, najbolji je dokaz koliko su opasne nemjere balkanske mafije i kakav je njen uticaj.

Zanimljiva činjenica je da Lagumdžija donosi tu odluku, samo par dana nakon sastanka sa Đukanovićem u Crnoj Gori, što navodi na sumnju da je taj sastanaka imao odlučujući uticaj na takvu odluku", kazao je Medojević.

Galerija

Bonus video: