Predat Nacrt kodeksa ponašanja poslanika

Kako je ukazano u Nacrtu, izabrani zvaničnici ne smiju se finansijski, niti na bilo koji drugi način obavezivati prema osobama i organizacijama izvan crnogorskog parlamenta
57 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2012. 14:15h

Poslanik Socijaldemokratske partije, Ervin Spahić, predao je Skupštini Nacrt kodeksa o ponašanju poslanika kojim se, kako je obrazloženo, uspostavljaju standardi ponašanja koji se očekuju od njih u obavljanju dužnosti.

U Nacrtu, dostavljenom agenciji MINA konkretno je navedeno šta poslanici smiju da rade u parlamentu a šta ne, a da bi u slučaju kršenja kodeksa mogli da plate i do 50 odsto mjesečne nadoknade.

"Predao sam generalnom sekretaru crnogorske Skupštine Nacrt kodeksa o ponašanju poslanika, da se upoznaju sa tim radi eventualnog formiranja radne grupe i da, ukoliko su ostali zainteresovani, to usvoje", rekao je Spahić agenciji MINA.

Kako je pojasnio, u državama regiona postoje slični primjeri.

"Mislim da je normalno propisati kako poslanik treba da se ponaša u parlamentu i šta je dozvoljeno a šta ne da radi. To svuda postoji", naveo je Spahić.

Kako se navodi u Nacrtu, poslanici treba uvijek da se ponašaju na način kojim će nastojati da održe i dalje jačaju povjerenje javnosti u integritet Skupštine.

"Poslanici su odgovorni za svoje odluke i djelovanje i moraju se podvrgavati svakoj kontroli koja je primjerena dužnosti koju obavljaju. Poslanici su obavezni da objelodane privatne interese koji se odnose na njihovu javnu dužnost i preduzmu korake ka sprječavanju sukoba interesa na način kojim se štiti javni interes", piše u Nacrtu.

Poslanici, dodaje se, neće donositi odluke kojima bi za sebe, svoju porodicu ili prijatelje ostvarili finansijsku i drugu korist.

Kako je ukazano u Nacrtu, izabrani zvaničnici ne smiju se finansijski, niti na bilo koji drugi način obavezivati prema osobama i organizacijama izvan crnogorskog parlamenta koje bi mogle uticati na obavljanje njihovih službenih dužnosti.

"Povjerljive informacije koje dobiju u toku obavljanja svojih parlamentarnih dužnosti treba da koriste samo u vezi s tim dužnostima, a nikako s ciljem sticanja finansijske ili druge koristi za sebe i za druge", navodi se u dokumentu.

Precizira se da poslanici naročito imaju dužnost da redovno prisustvuju sjednicama, komisijama i radnim tijelima Skupštine, a odsustvo je dozvoljeno samo u opravdanim situacijama u skladu s poslovnikom.

Novčana kazna može se izreći jednokratno u visini do 50 odsto mjesečne nadoknade koju prima poslanik

Prema Nacrtu kodeksa, poslanici ne smiju napuštati sjednicu za vrijeme obraćanja predsjedavajućeg ili gosta, treba da izbjegavaju davanje izjava koje nisu potkrijepljene dokazima i ne smiju sjedjeti niti stajati leđima okrenuti predsjedavajućem.

U dokumentu piše da poslanici ne smiju konzumirati alkohol i hranu u toku sjednice, čitati knjige, novine i publikacije koje nisu vezane za njihove parlamentarne dužnosti.

"Poslanici ne smiju koristiti mobilne telefone niti laptopove na način kojim se ometa tok sjednice, ne smiju isticati zastave i ambleme u toku sjednice niti razgovarati na sjednici osim ako je to neophodno, pod uslovom da ne ometaju njen tok", piše u Nacrtu.

Precizira se da poslanici ne smiju koristiti izraze i riječi koje mogu vrijeđati ili omalovažavati drugoga i drugačijeg,"riječi koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju dignitet Skupštine, te podstiču na mržnju i nasilje".

Do 50 odsto od plate

"U svom radu će isključiti bilo kakvu pristrasnost prema drugačijoj političkoj ideologiji, rasi, vjeroispovijesti, naciji, polu ili drugim mogućim predrasudama. U vrijeme održavanja sjednica, kao i na drugim javnim mjestima, gdje učestvuju kao predstavnici Skupštine Crne Gore, će nastojati da budu prikladno i uredno odjeveni", piše u Nacrtu.

Ukazuje se da bi se za nepoštovanje kodeksa izrekla pismena opomena, novčana kazna i javna opomena objavljena u sredstvima javnog informisanja.

Novčana kazna može se izreći jednokratno u visini do 50 odsto mjesečne nadoknade koju prima poslanik.

Javna opomena, precizirano je, stavlja se na internet stranicu Skupštine u trajanju od 30 dana.

Spahić očekuje da će poslanici kodeks podržati jer je to,kako je rekao, u svačijem interesu.

Galerija

Bonus video: