Erjavec: Crna Gora faktor stabilnosti i mira u regionu

Premijer Lukšić je razgovarao sa slovenačkim ministrom vanjskih poslova o aktuelnim političkim i ekonomskim kretanjima u Crnoj Gori
4 komentar(a)
Lukšić, Erjavec, Foto: Gov.me
Lukšić, Erjavec, Foto: Gov.me
Ažurirano: 01.06.2012. 15:23h

Slovenija u kontinuitetu podržava Crnu Goru u procesu evropskih i evro-atlantskih integracija, posebno cijeneći kompleksnost reformi koje Vlada sprovodi u cilju pridruživanja Evropskoj uniji i Alijansi, saopšteno je iz Vlade nakon razgovora predsjednik Igor Lukšić sa ministrom vanjskih poslova Slovenije Karla Erjaveca.

"Dvije prijateljske države treba i dalje da sarađuju u procesu integracija. Crna Gora je prepoznata kao faktor stabilnosti i mira u regionu koja ostvaruje vidljivi napredak ka evropskim i evro-atlantskim integracijama", kazao je Erjavec.

Lukšić je razgovarao sa slovenačkim ministrom vanjskih poslova o aktuelnim političkim i ekonomskim kretanjima u Crnoj Gori.

Tokom susreta, kako je saopšteno, razmijenjena su, između ostalog, mišljenja i o prilikama u regionu u kontekstu skorog početka pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom.

Lukšić i Erjavec, osvrnuli su se u razgovoru i na rezultate nedavno održanog NATO samita u Čikagu u svijetlu jasnog ohrabrenja Crne Gore u pogledu članstva u Alijansi.

"Slovenija kao kontakt zemlja Crne Gore za NATO, imala je važnu ulogu u procesu primjene reformi u oblasti značajnoj za pristupanje Crne Gore Alijansi. U susret narednom samitu, nastavićemo sa realizacijom agende u cilju ispunjenja tog strateškog spoljno-političkog cilja", kazao je Lukšić.

"Uz ocjenu da izuzetne političke odnose, prati i dobra saradnja u ekonomiji, sagovornici su se saglasili da ima prostora za jačanje privrednih odnosa dvije države i to u oblasti energetike, turizma i trgovine. Crna Gora i Slovenija nastaviće saradnju i kroz projekte razvojne pomoći imajući u vidu velike potencijale Crne Gore u svim oblastima", zaključeno je na kraju razgovora.

Bonus video: