Roćen: Davno smo najavili ambasadu na Kosovu, ne znam odakle čuđenje

Ako ste birali trenutak kada da povrijedite Srbiju, to je sada, kazao Zoran Stoiljković
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2012. 18:19h

Crna Gora je davno najavila otvaranje ambasade na Kosovu, kazao je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen, navodeći da ne zna otkud sad čuđenje zbog te odluke.Crnogorska Vlada je juče odlučila da otvori ambasadu na Kosovu, ocjenjujući da se time potvrđuje da su dobrosusjedski odnosi i razvijena regionalna saradnja njeno trajno opredjeljenje.Roćen je novinarima u vili Gorica kazao da je Vlada davno najavila otvaranje ambasade u Prištini.To, smatra on, ni za kog nije novost. »I ne znam otkud to neko iščuđavanje bilo čijih i bilo kojih analitičara«, rekao je Roćen, komentarišući pojedine navode da Vlada nije mogla odabrati gori momenat za taj čin, koji, kako je ocijenjeno, nije viteški."Niko nije primjetio da smo baš vodili računa – neka se završe izbori u Srbiji, na svim nivoima, lokalni, parlamentarni, predsjednički, svi krugovi, kako niko ne bi mogao da kaže – pogledajte, u sred izborne kampanje u Srbiji donosi se takva odluka", rekao je Roćen.

Lalošević: Nepromišljena odluka

Otvaranje crnogorske abasade na Kosovu je nepromišljena odluka Vlade i pokušaj da se skrene pažnja sa nekih značajnih događaju u državi, ocijenio je potpredsjednik Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević.Crnogorska Vlada je juče odlučila da otvori ambasadu na Kosovu, ocjenjuući da se time potvrđuje da su dobrosusjedski odnosi i razvijena regionalna saradnja njeno trajno opredjeljenje.

TV Vijesti, Ljubica Milićević

Lalošević smatra da je nakon crnogorskog priznavanja nezavisnosti Kosova došlo do najnižih odnosa između Beograda i Podgorice."To su loši odnosi izazvani lošom politikom crnogorske Vlade", kazao je on novinarima u parlamentu.Lalošević smatra da će odnosi Srbije i Crne Gore ići uzlaznom linijom "kako dolikuje braći i nekom ko je gotovo vijek živio zajedno".

Ambasada dok se dogovara Vlada

Kabinet Igora Lukšića odlučio je da otvori ambasadu na Kosovu u momentu dok se u Srbiji još vode pregovori o formiranju nove Vlade i u danu kada je novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić položio svećanu zakletvu.

Vlada je odluku o otvaranju ambasade u Prištini obrazložila jačanjem bilateralnih odnosa sa Kosovom, navodeći da će to podstaći napredak zemalja regiona u procesu evroatlantskih integracija i doprinijeti stabilnosti regiona u cjelini.

Iz Vlade su podsjetili da je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova 9. oktobra 2008. godine kao i da je Ministarstvo inostranih poslova uspostavilo diplomatske odnose sa tom državom 15. januara 20l0. godine.

"Nezgodan tajming"

Profesor beogradskog Univerziteta Zoran Stoiljković smatra da Lukšićeva vlada nije mogla odabrati gori momenat za razmjenu ambasadora sa Kosovom, podsjećajući da u Srbiji još nije formirana vladajuća koalicija koja bi mogla da odgovori.

“Vrlo je nezgodan tajming koji će najvjerovatnije u Srbiji izazvati negativne reakcije. Ako ste htjeli da birate trenutak kada druga strana ne može da reaguje a da će je to povrijediti onda su to upravo ovi dani. To prosto nije viteški čin”, kazao je Stoiljković.

Stoiljković očekuje da odluka Vlade izazove novo zahlađenje odnosa Beograda i Podgorice, i pored dobrih relacija između Nikolića i predsjednika DPS-a Mila Đukanovića.

Upravo je odluka o priznanju Kosova 2008. godine izazvala najveće tenzije između Srbije i Crne Gore, jer je uslijedila dan pošto je Generalna skupština UN odlučila da se pred Međunarodnim sudom pravde razmatra legalnost proglašenja nezavisnosti Kosova.Nakon odluke o priznanju Kosova, tadašnja crnogorska ambasadorka Anka Vojvodić u Beogradu proglašena je nepoželjnom i preko noći ispraćena za Podgoricu. Njen nasljednik Igor Jovović došao je u Beograd nakon godine čekanja da Srbija odobri povratak crnogorskog ambasadora.

Stoiljković ne očekuje radikalne odluke iz Srbije, primijetivši da Lukšićeva odluka ne može izazvati demarš zvaničnog Beograda.

Stoiljković očekuje da odluka Vlade izazove novo zahlađenje odnosa Beograda i Podgorice

“Ne znam ko će to da uradi, jer nema vlade. Tehnička vlada se takvim stvarima ne može baviti”, kazao je on.

Bećaj: Predugo se čekalo

Na drugoj strani, politički analitičar iz Prištine Behljulj Bećaj ocijenio je da se sa otvaranjem ambasade predugo čekalo. Takva odluka, smatra on, ide u prilog interesa i približavanja dviju država: “Ionako imamo dobre odnose i otvaranje ambasade znači da ćemo te odnose samo produbiti. Upućeni smo jedni na druge i imamo razumijevanja za zajedničke ciljeve. To je veliki korak, nezavisno od toga što je zakasnio”.

Iako su diplomatski odnosi između Crne Gore i Kosova uspostavljeni prije dvije godine, crnogorski predsjednik Filip Vujanović zalagao se za odlaganje razmjene ambasadora zbog neregulisanog statusa crnogorske manjine na Kosovu. On je tražio da prethodno Crnogorci budu navedeni u Ustavu Kosova kao manjina i da im se obezbijede sva prava.

Iako Crnogorci još nijesu u Ustavu Kosova, Bećaj očekuje da i Vlada Hašima Tačija donese odluku o otvaranju ambasade u Podgorici, odbacujući da to može izazvati proteste u dijelu crnogorske javnosti.

Galerija

Bonus video: