U Vladi i Spužu vole da čitaju "Pobjedu"

To što je državno glasilo favorizovano u odnosu na nezavisne medije, iz Vlade obrazlažu navodima da je to po izboru korisnika
51 pregleda 4 komentar(a)
Pobjeda, trafika, novine, Foto: Luka Zeković
Pobjeda, trafika, novine, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.05.2012. 19:28h

Jedna od mjera štednje na koje se Vlada nedavno odlučila je da kupuje manje primjeraka dnevnih novina za svoje potrebe, posebno kada je riječ o nezavisnim medijima.

Vlada dobija samo po dva primjerka "Vijesti" i "Dana", pa je "gotovo nemoguće da službenici dođu do njih i da ih pročitaju", dok dnevno stiže 16 primjeraka "Pobjede", kazao je izvor "Vijesti" iz Vlade.

Iz Biroa za odnose s javnošću Vlade potvrđeno je daje Generalni sekretarijat Vlade ograničio pretplatu za crnogorsku štampu, tvrdeći da time dosljedno sprovodi mjere racionalizacije javne potrošnje.

Međutim, u saopštenju Biroa se navodi da dnevno stiže po sedam primjeraka "Vijesti" i "Dana" i nedjeljnika "Monitor" i 17 "Pobjede".

To što je državno glasilo favorizovano u odnosu na nezavisne medije, iz Vlade obrazlažu navodima da je to po izboru korisnika.

"Primjerci dnevnih listova i nedjeljnika namijenjeni su kabinetima predsjednika i potpredsjednika Vlade i Birou za odnose s javnošću. Primjerci štampanih medija 'Dan', 'Vijesti1, 'Pobjeda' i 'Monitor1 nabavljaju se za potrebe službenika za odnose s javnošću, kao i po izboru korisnika, navodi se u saopštenju Vladinog Biroa za odnose s javnošću.

Ista situacija je i sa Glavnim gradom, koji na dnevnoj osnovi, kako nam je potvrđeno iz više izvora, dobija po šest primjeraka "Vijesti" i "Dana", a 24 "Pobjede"

Ista situacija je i sa Glavnim gradom, koji na dnevnoj osnovi, kako nam je potvrđeno iz više izvora, dobija po šest primjeraka "Vijesti" i "Dana", a 24 "Pobjede".

Nedavno istraživanje studenata Fakulteta političkih nauka pokazalo je da je "Pobjeda", čiji opstanak finansiraju građani, u posljednja četiri mjeseca afirmativno pisala o Vladi Crne Gore, dok su se ostali štampani mediji kritički odnosili prema izvršnoj vlasti.

Uz to, nedavno istraživanje Centra za građansko istraživanje (CGO) pokazalo je da su državne institucije na reklamiranje u štampanim medijima potrošile preko 204.000 eura, od čega je "Pobjeda" zaradila 189.369, dok su "Vijesti" inkasirale 15.742, a "Dan" 9.671 euro, iako je broj prodatih primjeraka i uticaj ova dva nezavisna medija višestruko veći od državnog glasila.

I u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) se takođe štedi na dnevnoj štampi, pogotovo kada su u pitanju nezavisni mediji

I u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) se takođe štedi na dnevnoj štampi, pogotovo kada su u pitanju nezavisni mediji. Tako u Spužu dobijaju po pet primjeraka "Vijesti" i "Dana" i 20 brojeva "Pobjede".

"Subotom i nedjeljom dobijamo po 15 primjeraka 'Pobjede'. Shodno Pravilniku o kućnom redu za izvršenje kazni zatvora, član 73, propisano je da osuđeno lice može nabavljati štampu i knjige ili ih primati od kuće i drugih lica koja im dolaze u posjetu, uz prethodno pribavljeno odobrenje rukovodioca Sektora za tretman. Pritvorena lica, takođe imaju pravo na dnevnu štampu i to na način što će se preko Uprave ZIKS-a pretplatiti za dostavu novina ili će im one biti slate od strane porodice", odgovorili su iz ZIKS-a.

Iz Biroa za odnose s javnošću Glavnog grada nijesmo dobili odgovor na naša pitanja.

Prošle sedmice, studenti FPN-a predstavili su istraživanje prema kome nezavisni dnevnik "Vijesti", veoma kritički izvještava u posljednja četiri mjeseca o Vladi, Evropskoj uniji i obrazovanju i to sa aritmetičkom sredinom od -0.44. Slijede "Dan" i "Dnevne novine" sa po - 25 a "Pobjeda" jedina ima afirmativan skor od +023.

Bonus video: