Poslanice SNP i DPS ćute o tome da li je Đukanović ostao u fusnoti

Kako je “Vijestima” saopšteno iz Odjeljenja za odnose sa javnošću Odbora SE, izvještaj je usvojen sa određenim brojem amandmana
0 komentar(a)
Valentina Šćepanović Radulović, Snežana Jonica, Foto: Boris Pejović
Valentina Šćepanović Radulović, Snežana Jonica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.05.2012. 17:05h

Odbor za praćenje ispunjenjenja obaveza koje proizilaze iz članstva u Savjetu Evrope (Odbor za monitoring SE) usvojio je izvještaj o Crnoj Gori, čiji su izvjestioci i autori Žan-Šarl Gardeto i Nursuna Memečan, a u kome se upozorava na slučajeve nasilja nad novinarima, te korupciju i organizovani kriminal.

Kako je “Vijestima” saopšteno iz Odjeljenja za odnose sa javnošću Odbora SE, izvještaj je usvojen sa određenim brojem amandmana, koji će biti uključeni u finalnu verzuju teksta, a koja će uskoro biti objavljena.

Tada će biti poznato da li je u izvještaju Gardeta i Memečan ostala fusnota, iz preliminarnog dokumenta, u kojoj se navodi da je predsjdnik DPS-a i bivši premijer Milo Đukanović optužen za šverc cigareta.

U fusnoti preliminarnog povjerljivog dokumenta, u koje su “Vijesti” ranije imale uvid, konstatovano je da je Đukanović prošle godine ponovo izabran za šefa DPS-a, te da je protiv njega optužnica za “organizovani kriminal i šverc cigareta”, koju je podiglo tužilaštvo u Bariju.

Tužilaštvo u Bariju je, nakon deset godina istrage, 2009. godine “arhiviralo” optužnicu protiv Đukanovića zbog šverca duvana i mafijaškog udruživanja, s obzirom na to da je imao diplomatski imunitet, ali se i dalje vode procesi protiv njegovih saradnika Dušanke Jeknić Pešić, Veselina Barovića, Branislava Brana Mićunovića i Branka Vujoševića.

“Vijesti” nijesu mogle dobiti više informacija od Gardeta jer mu je telefon bio isključen.

Izvještaj su pred Odborom za monitoring branile crnogorske parlamentarke Valentina Radulović-Šćepanović (DPS) i Snežana Jonica (SNP), koje nijesu odgovarale na telefonske pozive “Vijesti” i sms poruke.

Parlamentarke nijesu odgovorile da li je u usvojenom dokumentu ostala konstatacija za šefa DPS-a.

Radulović-Šćepanović, koja je šefica crnogorske Delegacije Parlamentarne skupštine SE kazala je ranije da je delegacija Crne Gore pripremila amandman na formulaciju preliminarnog Nacrta izvještaja SE, dok je Jonica rekla je tada da je riječ o amandmanu jednog dijela delegacije Crne Gore, sa kojim ona nije bila saglasna.

U nacrtu preliminarnom izvještaja stoji i da je zvanična Podgorica pokazala solidne rezultate u proaktivnim istragama, procesuiranju i osudama u slučajevima korupcije na svim nivoima, navodeći kao primjer slučaj “Zavala”, ali se dodaje “pravosnažne sudske presude, naročito u slučajevima za korupciju na visokom nivou, ostaju ograničene”.

“Uprkos političkoj volji i mnogim reformama koje su preduzete, mi ostajemo zabrinuti zbog nedostatka djelotvorne primjene tih mjera i kapaciteta organa da iskorijene tu pošast(korupciju)”, dodaje se u izvještaju.

U dokumentu se napominje da je korupcija na visokom nivou česta tema u medijima i civilnom sektoru, uz primjedbu da je predsjednik PzP-a Nebojša Medojević bio fizički napadnut jer je obznanio slučaj šverca u koji je bio umiješan tadašnji šef policije.

“Bili smo šokirani kada smo ' saznali da nije povedena krivična istraga protiv počinioca tog napada. Ipak je počinilac kažnjen kaznom od 500 eura i kaznom od 450 eura za prijetnje”, piše u dokumentu.

Bonus video: