Marković: Kad može Obama, zašto ne i Vujanović?

Lider Pokreta za promjene smatra da se tekst donosi zarad interesa Demokratske partije socijalista
54 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2012. 17:12h

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković juče je obrazložio kako se novi Zakon o pomilovanju donosi kako bi se uskladio sa ustavom dok predstavnici opozocije smatraju da će biti zloupotreba zbog prevelikih ovčlašćenja predsjednika države.

Marković je juče obrazlažući predlog naveo kako ne treba strahovati od zloupotreba od strane onih koji daju pomilovanje zato što podliježu parlamentarnoj i političkoj odgovornosti i kontroli, da tim tekstom neće biti ugrožena prava trećih lica koja su stekla na osnovu na osnovu pravosnažnih presuda.

Kao značajnu novinu on je naveo da se novim tekstom isključuje nadležnost sudova da učestvuju u postupku pomilovanja i da se molba višše neće podnositi sudu već ministarstvu pravde.

"Ne možemo dozvoliti sudu da dva puta sudi u istom slučaju",rekao je Marković i pojasnio da se molba može podnijeti i prije i tokom izdržavanja kazne.

Lider Pokreta za promjene smatra da se tekst donosi zarad interesa Demokratske partije socijalista i kaže da je Vlada morala da ima mnogo više senzibiliteta kod donošenja zakona "Ne vidim drugog razloga osim političkog. Mi u pokretu ne možemo zaboraviti da funkciju predsjednika svih građana Crne Gore vrši potpredsjednik DPS-a koji nije podnio ostavku na tu funkciju i koji ima i funkciju kordinatora za Podgoricu".

"Ako vi mislite da potredsjedniku i koordinatoru DPS treba data ovakva božanska prava ,mislim da idemo u poogrešnom pravcu. Pravo na pomilovanje se mora ograničiti na određena krivična djela,šta je ovo".

"On može da pomiluje vođu narko kartela, ubicu, ako to bude interes DPS-a,ako sada dajete ovakva prava vašem potpredsjedniku partije suspendujeteSkupštinu,Vladu stručnu javnost,dozvolite da imamo pravo da sumnjamo da iza ovoga stoji konkretni politički interes. Nemojte da se se iznenadite da kada budete usvojili ovaj zakon,bude pred izbore pomilovana neka grupa kriminalaca koji trenutno služe zatvorsku kaznu", rekao je Medojević

I u čemu je onda problem, zašto onda ne može predsjednik Crne Gore, zato što se vi sa tim ne slažete",zaključio je Marković

Marković je izlaganje Medojevića ocijenio političkom propagandom navodeći da lider PZP-a nije govorio o zakonu,normama i iskustvima već o poltikoj dimenziji ličnosti koja obavlja funkciju predsjednika države.

On je istakao kako je Vujanović predsjednika sa ovlašćenjima koje proizilaze iz Ustava i ne zna da je bilo ko do sada pokrenuo inicijativu zbog toga što predsjednik neustavno I nezakonito vrši svoju funkciju.

"Ovo je zakon koji je Vlada pripremila u okvira plana rada i o tome se ozbiljno promišljalo,ovo nije zakon za ličnost,ovo nije zakon da pomiluje ljude o kojima vi govorite,I vidjećemo čija će istina pobijditi,ako taj zakon bude primjenjivan na način kako ga vi vidite ja se više neću baviti politikom. Motivi nijesu ti koje vi navodite nego zbog toga što je prvi zakon nije bio usklađen sa Ustavom I ovdje nema politike",rekao je Marković.

"Navodite odredbe koje se ne nalaze u zakonu i ne proizvode pravne posljedice već punih trinaest godina"

Zatim je zatražio da mu Medojević odgpovorio da li američki predsjednik Obama može da donese odluku o pomilovanju za lice osuđeno na doživotniu kaznu, Medojević je odgovorio potvrdno:

"I u čemu je onda problem, zašto onda ne može predsjednik Crne Gore, zato što se vi sa tim ne slažete",zaključio je Marković,nakon čega je potpredsjednik Skupštine Željko Šturanović zaključio jučerašnju rasparavu i nastavak najavio na današnjoj sjednici.

Gošović traži da Marković iznese prave razloge donošenja zakona

Neven Gošović iz Socijalističke narodne partije zatražio je da Marković saopšti prave razloge donošenja novog zakona s obzirom da se ne radi o ograničenju prava kao i da Evropa nije tražila mijenjanje važećeg teksta.

On je rekao da činjenica na kojima ministar pravde temečlji svoje obrazloženje predloženog teksta ne stoje. Prema njegovim riječima, odlukom Ustavnog suda od maja 1999. sporne odredbe koje su ograničavale predsjednika države stavljene su van snage.

"Navodite odredbe koje se ne nalaze u zakonu i ne proizvode pravne posljedice već punih trinaest godina" ,rekao je poslanik SNP-a dodajući da od takve norme "ne treba da štiti ničija ustavna prava pa ni prava predsjednika Crne Gore".

On smatra da je očigledno da se radi o velikom propustu. Marković je uzvratio kako nema dileme da je aktuelni zakon neustavan i jedan od razloga zbog čega se našao u programu rada Vlade je da se on izmjenama uskladi sa postojećim Ustavom.

"Prema tome, rješenja iz starog zakona nijesu bila saglasna sa ustavom jer su se i predsjedniku države uskraćivalo pravo koje mu je dato Ustavom“, rekao je ministar pravde i ljudskih prava.

Aprcović: Precizirati odredbe

Markovićev partijski kolega Željko Aprcović je rekao kako je predloženi tekst izazvao polemiku i oprečne stavove u javnosti, smatra da je trebalo precizirati odredbe i obrazložiti koji se postupci pokreću po sliužbenoj dužnosti.

Za njega je pozitivno rješenje što su sudovima oduzeto da učestvuju u tom postupku jer se mora očekivati njihova subjektivnost kada prođu mukotrpan sudski postupak.

On je rekao i da je trebalo precizirati koja će se služba predsjendika države baviti pomilovanjem i smatra da bi se uz određene dorade moglo doći do kvlitetnog teksta. Za Markovića nema nejasanoća u odredbama koje regulišu ovlašćenja predsjednika i postupcima po službenoj dužnosti.

Galerija

Bonus video: