Skupština potvrdila Temeljni ugovor sa Svetom stolicom

Ugovorom se priznaje pravo Katoličkoj crkvi da osniva, mijenja, ukida ili priznaje crkvena pravna lica prema odredbama kanonskog prava
527 pregleda 1 komentar(a)
Lukšić i Papa, Foto: Rojters
Lukšić i Papa, Foto: Rojters
Ažurirano: 29.05.2012. 15:18h

Skupština Crne Gore potvrdila je Temeljni ugovor između Crne Gore i Svete Stolice, kojim se reguliše pravni status Katoličke crkve. Temeljni ugovor su predstavnici Crne Gore i Svete Stolice potisali 24. juna prošle godine, dok je Vlada 22. marta utvrdila Predlog zakona o njegovom potvrđivanju.

Usvojenim Ugovorom se priznaje pravo Katoličkoj crkvi da osniva, mijenja, ukida ili priznaje crkvena pravna lica prema odredbama kanonskog prava.

Crna Gora garantuje Katoličkoj crkvi i njenim pravnim i fizičkim licima slobodu komunikacije i održavanje veza sa Svetom Stolicom, sa biskupskim konferencijama, partikularnim crkvama, ustanovama i licima, u državi i inostranstvu.

Katoličkoj crkvi se priznaje pravo da osniva srednje vjerske škole i obrazovne institucije višeg ranga za školovanje sveštenika i pastoralnih radnika

Katoličkoj crkvi se garantuje sloboda djelovanja i javnog nastupanja, usmenog i pismenog izražavanja, štamparske djetalnosti, osnivanje radio i televizijskih stanica, osnivanja udruženja i ustanova sa ciljem socijalne pomoći i humanitarnog djelovanja.

Crna Gora priznaje Katoličkoj crkvi slobodu vršenja vjerskih obreda. Ugovorom se uređuje način imenovanja i dodjele crkvenih službi, imenovanje, premještaj i smjena biskupa.

Dokumentom se, u načelu, regulišu pitanja u vezi imovine Katoličke crkve i crkvenih pravnih lica.

“Ova oblast biće konkretnije regulisana nekim budućim zakonom Crne Gore”, kaže se u obrazloženju Predloga zakona o potvrđivanju Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice.

Katoličkoj crkvi se priznaje pravo da osniva srednje vjerske škole i obrazovne institucije višeg ranga za školovanje sveštenika i pastoralnih radnika.

Bonus video: