Potrebna naučna i stručna debata o unapređenju Ustava

“Aktuelne izmjene ne treba shavatiti kao revolucionarno mijenjanje osnovnih koncepata najvišeg pravnog akta"
0 komentar(a)
Ustav, Foto: Boris Pejović
Ustav, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.05.2012. 13:22h

Pravi je trenutak da se pokrene široka naučna i stručna debata o unapređenju Ustava i njegovom prilagođavanju unutrašnjoj i spoljašnjoj društveno političkoj realnosti, ocijenjeno je u analitičkom osvrtu Instituta za pravne studije Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

U analitičkom osvrtu Instituta stoji da je postojeći Ustav, iz oktobra 2007. godine, rezultat brzog i neophodnog odgovora na prominjeni državno-pravni status Crne Gore, nakon obnove nezavisnosti.

“Aktuelne izmjene ne treba shavatiti kao revolucionarno mijenjanje osnovnih koncepata najvišeg pravnog akta, već prije svega kao poboljšanje postojećih rješenja.

Odgovor na ovaj izazov mora biti stručni, a ne politički, iako, na kraju, Ustav po definiciji predstavlja odnos političkih snaga prilikom njegovog donošenja ili mijenjanja”, navodi se u analizi.

U Institutu ne potcjenjuju značaj koji identitetska pitanja imaju za građane, ali upozoravaju da nezavisnost pravosuđa, kao najznačajniji mehanizam za ostvarivanje vladavine prava, mora imati primat:”EU, međunarodne organizacije i strani investitori neće donositi odluke na osnovu naših identitetskih rješenja.

Njihova slika o nama zasniva se, prije svega, na činjenici da li je Crna Gora država koja obezbjeđuje efikasne mehanizme zaštite pojedinačnih i kolektivnih prava, stabilnost investicija, te pravnu sigurnost.

Odgovor na ovaj izazov mora biti stručni, a ne politički

Smatramo i da kakvo god bude rješenje identitetskih pitanja, neće predstavljati veliku satisfakciju ni građanima, ukoliko u njoj ne postoji nezavisno pravosuđe.

Zato smo zabrinuti da odugovlačenje rješenja, usljed nametanja diskusije oko identitetskih koncepata na mjesec dana od odluke Evropskog savjeta o otpočinjanju pregovora sa EU, dovodi u opasnost da preko noći dobijemo loše odredbe o nezavisnosti pravosuđa.

Ovakav ishod bio bi rezultat političke trgovine, lišen stručne kritike, kao ploda javne rasprave. Zato Institut za pravne studije apeluje na sve političke subjekte uključene u proces ustavnih reformi da, što prije, opštoj i stručnoj javnosti Crne Gore ponude zvaničan predlog izmjena Ustava, koji se tiče obezbjeđenja nezavisnosti pravosuđa”.

Bonus video: