Tivat: DPS i SDP u foteljama, HGI u opoziciji

DPS ima 12, SDP 5, HGI i SNP po 4, NOVA 3, koalicija DDS-SSR 2, a po jednog odbornika imaju LIGA i PzP
63 pregleda 36 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2012. 17:21h

Nakon skoro dva mjeseca od lokalnih izbora održanih 7.aprila, Tivat je konačno dobio novu izvršnu vlast jer su DPS i SDP postigle dogovor o nastavku kolaicione saradnje.

Dosadašnji treći partner u tivatskoj lokalnoj vlasti – HGI, nije pristao na uslove koje su mu ponudili DPS i SDP, pa će jedina politička partija Hrvata iz Crne Gore u gradu u kojem živi najveći broj pripandika te populacije u našoj državi, ubuduće biti opozicija.

DPS i SDP sa ukupno 17 odbornika inače, imaju natpolovičnu većinu u 32-članom tivatskom lokalnom parlamentu i bez HGI-jeva 4 odbornika. Osnovni razlog za to što HGI nije željela nastaviti koalicionu saradnju sa DPS i SDP bilo je to što ove partije nisu pristale na minimum uslova koje im je ispostavila HGI – da ta partija pored mjesta potpredsjednika Opštine, dobije i jedno direktorsko mjesto u tivatskim lokalnim JP i JU.

To je inače, bilo definisano i dosadašnjim kolaicionim ugovorom triju partija, ali HGI ni u protekle četiri godine nije mogao dobiti obećano im direktorsko mjesto.

„Nakon niza sastanaka predstavnika triju partija, postigli smo dogovor da lokalnu vlast u Tivtu u naredne četiri godine vrši koalicija DPS i SDP. Na naše žaljenje, nismo postigli dogovor i sa HGI koja nije imala sluha za našu ponudu koja je bila korektna i u interesu grada i gradjana.

HGI smo ponudili da i u naredne 4 godine imamo zatečeno stanje kada je u pitanju podjela funkcija u lokalnoj upravi, što oni nisu prihvatil

Žao mi je što oni to nisu prihvatili, ali smo jednostavno imali neki limit ispod kojega nismo mogli ići jer su to bili i stavovi centrale naše partije. HGI smo ponudili da i u naredne 4 godine imamo zatečeno stanje kada je u pitanju podjela funkcija u lokalnoj upravi, što oni nisu prihvatili i sami su sebe tako isključili iz vlasti.“-kazao je novinarima predsjednik OO DPS Tivta Ivan Novosel. Po „zatečenom stanju“ HGI bi i u naredne 4 godine imao samo mjesto potpredsjednika Opštine.

"Objektivne stvarnosti koje nisu za javnost"

U fotelji potpredsjednika uskoro će ostati samo kadar SDP čiji lider u Tivtu i aktuelni potpredsjednik Opštine Krsto Bošković nije krio zadovoljstvo postizanjem konačnog dogovora sa DPS kojoj će i dalje ostati mjesto gradonačelnika i predsjednika lokalne Skupštine.

„Objektivni razlozi su uslovili to što su razgovori o formiranju vlasti ovoliko potrajali – nije to bilo ništa vezano ni za stanove, ni za kredite, ni za funkcije ni za bilo što drugo što je moglo da remeti odnos kjoji je do sada vladao u vlasti.

Novosel je dodao da će konstitutivna sjednica SO biti nastavljena tokom naredne sedmice, kao i da ne očekuje probleme u koaliciji koju DPS i HGI imaju na državnom nivou

Mislim da su nama gradjani dali potvrdu na ovim izborima da možemo voditi grad i u narednom periodu. Dogovarali smo se oko načina kako je to najbezbolnije po štetu bilo koje partije da se radi i mislim da je ono povjerenje koje su nam gradjani dali, mi na najbolji način završili kroz ovaj sporazum koji ćemo do nastavka sjednice SO, potpisati sa DPS.“- kazao je Bošković dodajući da je je predmet dosadašnjih razgovora bilo „ono što ovu vlast i ovaj grad čeka u naredne četiri godine“. On je pozdravio „način na koji je ova vlast konstituisana – bez ijedne teške riječi, bez ikakve žuči i bez ikakvih optužbi“.

Bošković je inače, neposredno nakon izbora podnio tužbu protiv SO Tivat jer smatra da nije dobio dovoljno novca za stambeni kredit koji je dijelila Opština. Na pitanje „Vijesti“ što je bio uzrok toliko dugim postizbornim pregovorima, ako već nisu „stanovi, krediti i funkcije“, Bošković je odgovorio da su u pitanju „objektivne stvari koje u ovom trenutku nisu za javnost niti ja imam potrebu da ih javnosti u ovom trenutku posebno obrazlažem“.

Na primjedbu da je prekršen Poslovnik SO Tivat jer 7. maja prekinuta konstitutivna sjednica lokalnog pralamenta nije nastavljena u roku od 15 dana, on je kazao da će „vrijeme pokazati koliko smo mi do sada kršili zakon u Tivtu i koliko su gradajni štete imaju što mi eventualno neke rokove nismo poštovali“.

Novosel je dodao da će konstitutivna sjednica SO biti nastavljena tokom naredne sedmice, kao i da ne očekuje probleme u koaliciji koju DPS i HGI imaju na državnom nivou.

Vučinović: Bićemo odgovorna opozicija

Predsjednica HGI Marija Vučinović „Vijestima“ je rekla da su DPS i HGI različito tumačili to što je „zatečeno stanje“ u načinu na koji je do sada bila ustrojena lokalna vlast i da zbog toga nije došlo do dogovora.

„Mi smo u koalicijskom sporazumu prije 4 godine dobili mjesto potpredsjednika Opštine, ali i jedno direktorsko mjesto u JP ili JU, koje nikada nije realizovano. Naš minimum zahtjeva za nastavak saradnje je bio da se ono što smo dogovorili i potpisali još prije 4 godine napokon i realizuje, ali za to nije bilo sluha.“- kazala je Vučinović dodajući da će HGI u Tivtu ubuduće djelovati kao „odgovorna i konstruktivna opozicija“.

Na pitanje koja je sudbina koalicije HGI i DPS na državnom nivou, ona je kazala da „za sada ostajemo u koaliciji, ali ćemo vidjeti kako će se stvari dalje razvijati“.

Prekršili statut, a krše i zakon

Dok su pregovarali o podjeli vlasti, tivatski političari glatko su prekršili Poslovnik Skupštine Opštine Tivat jer konstitutivna sjednica lokalnog parlamenta koja je 7.maja prekinuta prije izbora novog predsjednika SO, nije nastavljena u roku koji predviđa Poslovnik.

Član 71. Poslovnika jasno navodi da se prekinuta sjednica lokalnog pralamenta “mora sazvati u roku od 15 dana od dana odlaganja (prekida)”, što predsjedavajući, najstariji tivatski odbornik Branko Samardžić (DPS), nije učinio do 22.maja kada je taj tok istekao, a ni do danas.

Ostaje da se vidi da li će to i kakve pravne posljedice imati ukoliko tivatska opozicija pokrene pitanje kršenja Poslovnika prilikom konstituisanja novog lokalnog parlamenta.

Potencijalno problematično je i pitanje legitmiteta odborničkih mandata Ivana Novosela i Krsta Boškovića koji su verifikovani 7.maja iako su njih dvojica time ušli u kršenja Zakona o spriječavanju sukoba interesa jer su istovremeno i funkcioneri izvršne lokalne vlasti.

Novosel i Bošković sada moraju da glasaju za izbor novog predsjednika SO iz redova DPS, pa tek onda da podnesu ostavke na mjesto odbornika kako bi zadržali fotelje u Opštini, ali će DPS i SDP u momentu kada njih dvojica podnesu ostavke a mandati dva odbornika koji će ih zamijeniti ne budu verifikovani na prvoj narednoj sjednicoi SO, ostati bez natpolovične većine u lokalnom parlamentu.

Galerija

Bonus video: