Duško Knežević: Nemoguće je biti uspješan na štetu drugog

Okupljanju u Bečićima prisustvuje oko 300 učesnika iz tridesetak država regiona, Evrope i SAD
19 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Damjanović, Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.05.2012. 09:57h

Koliko god bili svjesni da su EU i NATO naše prirodno stanište, moramo potencirati da je to dvosmjerni proces. Onoliko koliko su EU i NATO potrebni nama, isto toliko smo i mi potrebni njima.

To je poručio predsjednik DPS Milo Đukanović sa IX Okupljanja zvaničnika jugoistočne Evrope, koje se ove godine po uzoru na Nacionalni molitveni doručak u Sjedinjenim Američkim Državama organizuje u bečićkom “Splendidu” .

Na kraju prve sesije ” Ujedinjeni u različitosti”, Đukanović je u završnom govoru ocijenio da “ima utisak da se u dijelu međunarodne zajednice zadržavaju predrasude i stereotipi o Balkanu kao organski manje vrijednom dijelu evropske civilizacije, kao dijelu Evrope koji je predodređen za nestabilnost, zločine i kriminal svake vrste“.

“ To je apsolutno pogrešna, da ne kažem, diskriminatorska i neodrživa teza. Balkan je vrijedan dio evropske civilizacije”, rekao je šef DPS.

On je primijetio da u novijoj evropskoj istoriji zaostajemo za Evropom zbog čega, kako je kazao, najveću odgovrnost imamo mi koji živimo na Balkanu, ali ne manji dio odgovornosti snosi i lokomotiva evropske civilizacije.

“Nije Balkan predodređen za nestabilnost, nego se nestabilnost ovdje obnavlja kao posljedica ekonomske nerazvijenosti... Jeftinija je investicija u razvoj infrastrukture na Balkanu koja će nas učiniti međusobno dostupnijom od ulaganja koja uslijede u mirovne, vojne i civilne sukobe na Balkanu”, naveo je on.

Premijer Igor Lukšić je kazao da je Crna Gora dobar primjer kako razumijevanje različitosti, oslonac na prijatelje, pa čak i uvažavanje suparnika vode izgradnji modernog, građanskog i društva tolerancije i razumijevanja.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ocijenio je globalna kriza nije uslovljena samo ekonomskim razlozima, već ima svoje moralne i kulturne uzroke:“Oni koji se pozivaju na svoje partikularne interese ne razumiju smisao sadašnjosti, a još manje budućnosti i na pogrešnoj su strani, jer nije moguće osigurati povlašćeno mjesto u svijetu gledajući isključivo svoju korist”.

Naglašavajući da je region zaslužio mnogo bolje od ratova, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je kazao da zemlje regiona ulaskom u EU neće imati motiv za promjenu granica. Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević smatra da je nemoguće biti uspješan na štetu drugog.

“Sve veći stepen međuzavisnosti država regiona nije pitanje izbora, već izvjesnosti”, rekao je Knežević.

Okupljanju u Bečićima prisustvuje oko 300 učesnika iz tridesetak država regiona, Evrope i SAD.

Bonus video: