Roćen i Lagumdžija: Potpisaćemo razgraničenje

Lagumdžija se sastao i sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i premijerom Igorom Lukšićem
59 pregleda 9 komentar(a)
Roćen, Foto: Luka Zeković
Roćen, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.05.2012. 18:34h

Crna Gora i Bosna i Hercegovina uskoro bi trebale da potpišu sporazum o razgraničenju, najavili su ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen i njegov bosanski kolega Zlatko Lagumdžija.

Bosanski ministar kazao je i da bi dvije države do kraja septembra mogle riješiti pitanje o dvojnog državljanstva svojih građana.

"Dogovorili smo se da sporazum o granicama o kojima se govori odavno, riješimo na evropski način. Postoji politička volja, eksperti su tu i ovo će biti prve dvije zemlje na prostoru bivše Jugoslavije koje su potpisale takav sporazum", rekao je Lagumdžija.

Upitan da prokomentariše izvještaj Stejt dipartmenta u dijelu vezanom za organizovani kriminal i korupciju, Roćen je kazao da je važno da Izvještaj podstakne nadležne državne institucije da se više fokusiraju na probleme organizovanog kriminala. On smatra da su oštre ocjene oko statusa izbjeglica u Crnoj Gori."Sa druge strane možete posmatrati taj problem. Da Crna Gora nije otvorila vrata svim nevoljnicima sa prostora bivše Jugoslavije, pitanje je šta bi se desilo sa tim ljudima. Dakle, ne može se samo Crnoj Gori uputiti taj prijekor o položaju izbjeglica", kazao je Roćen.

Razgovor o konkretnim projektima

Lagumdžija se sastao i sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i premijerom Igorom Lukšićem. On je prije toga razgovarao i sa premijerom Republike Srpske Aleksandrom Džombićem, koji je rekao je da je RS veoma zainteresovana za sudbinu Kombinata aluminijuma u Podgorici jer veći dio "proizvodnje Republike Srpske" ide ka KAP-u.

Džombić je najavio i mogućnost otvaranja avio-linije Banjaluka - Tivat, te Podgorica - Banjaluka - Frankfut, ali i uskoro potpisivanje sporazuma koji bi omogućio saradnju između rafting klubova Crne Gore i RS.

"Danas smo razgovarali i o konkretnim projektima kao što su put Foča - Šćepan Polje, ali i saradnji u oblasti metaloindustrije, vaše kompanije iz Nikšića i naše iz Zvornika", rekao je Džombić.

Lukšić je saopštio da je na sastanku najviše riječi bilo o valorizovanju energetskih potencijala i industrijske proizvodnje - rudarski, aluminijski sektor: "To su stvari na koje u ovom trenutku treba da se koncentrišu obje zemlje".

Bonus video: