Ivanišević: Provjeravamo poslovanje stranaka

15 partija još nije predalo godišnje izvještaje o prihodima, imovini i rashodima i godišnji završni račun za prošlu godinu
97 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2012. 17:52h

Predsjednik Senata državne revizorske institucije Miroslav Ivanišević kazao je da bi, da ga je neko pitao, podržao predlog Centra za monitoring da Državna izborna komisija (DIK) kontroliše sprovođenje Zakona o finansiraju političkih partija. Po sadašnjem rješenju, to treba da radi DIK i Ivaniševićeva Državna revizorska institucija (DRI).

Ivanišević je, na okruglom stolu o primjeni novog zakonodavnog okvira u oblasti finansiranja partija, u organizaciji koalicije NVO "Euroblok", kazao da revizori već "češljaju" političke partije, o čemu će nakon završene revizije biti sačinjen izvještaj.

Predsjednik DIK-a Ivan Kalezić takođe se požalio na to što se ne znaju precizno nadležnosti te institucije i DRI, te da samo DIK može trpjeti sankcije u slučaju neadekvatne kontrole finansiranja partija.

"Smatram i da su kazne za pojedine prekršaje previsoke, pa partija u slučaju da ne dostavi izvještaj na vrijeme može kazniti i do 20.000 eura. To je iznos neproporiconalan prekršaju", smatra Kalezić.

Koordinator Pravnog programa CEMI-ja Vlado Dedović ocijenio je da tokom rada na nacrtu zakona samo CEMI težio da kontrolu finansiranja partija povjeri jakoj, nezavisnoj i profesionalnoj DIK.

Njegova koleginica Ana Selić (CEMI) saopštila je da do 16. maja, prema podacima DIK-a, deset od ukupno 37 registrovanih partija nije dostavilo odluku o visini članarine za tekuću godinu, kao i da 15 partija još nije predalo godišnje izvještaje o prihodima, imovini i rashodima i godišnji završni račun za prošlu godinu. Rok za predaju oba dokumenta istekao je 31. marta.

"Nastavljena je zloupotreba javnih resursa, što se posebno pokazalo u predizbornoj kampanji na lokalnim izborima u Tivtu i Herceg Novom, kada su zabilježeni brojni slučajevi korišćenja državnih i lokalnih javnih resursa u promotivne svrhe pojedinih političkih stranaka", navela je ona.

Sekretar Ministarstva finansija Damir Rašketić ocijenio je da nije dobar pristup da se uvijek, kada se naiđe na nedoumice i probleme, poseže za izmjenama usvojenih zakonskih rješenja. Rašketić je kazao je da ne vidi koje bi dvije institucije bile pozvanije da se bave kontrolom finansiranja političkih partija od DIK i DRI.

Alijansa: Mijenjajte zakon da funkcioneri budu neutralni

Građanska alijansa (GA) zatražila je da poslanički klubovi u Skupštini Crne Gore iniciraju izmjene zakona o izboru odbornika i poslanika i finansiranju političkih partija, kako bi se iskorijenile zloupotrebe državnih funkcija i resursa u izborne svrhe, prenosi agencija MINA.

Navodi se da u predizbornom periodu, javni funkcioneri koje imenuje Vlada, državni službenici i namještenici moraju biti posebno obazrivi kada su u pitanju njihovi nastupi i izjave a u smislu ostvarivanja političke neutralnosti.

"Posebno je problematično zloupotrebljavanje javnih funkcija i državnih resursa, kako bi u izbornoj kampanji imali povlašćen položaj za promociju sopstvenih partijskih izbornih lista", smatra GA i predlaže da se Državnoj izbornoj komisiji daju ovlašćenja da može da istraži i kazni prekršioce zakona.

GA ja registrovala da su javni funkcioneri tokom kampanje za lokalne izbore u Tivtu i Herceg Novom boravili u ovim gradovima i učestvovali u kampanjama svojih partija, suprotno Zakonu o izboru odbornika i poslanika.

Zakon predviđa da javni funkcioneri koje imenuje ili postavlja Vlada i koje bira ili imenuje lokalna samouprava, državni službenici i namještenici ne mogu učestvovati u izbornoj kampanji, niti mogu javno izražavati svoje stavove povodom izbora, u radnom vremenu, odnosno dok su na dužnosti.

Galerija

Bonus video: