Holandija: Prioritet Crne Gore mora biti borba protiv korupcije i kriminala

Holandija ukazala na značaj ispunjavanja sedam ključnih prioriteta kao najbolje preporuke za otvaranje pregovora
9 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Gov.me
Aleksandar Pejović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 25.05.2012. 09:49h

Holandija će, prilikom otvaranju pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom, posebnu pažnju posvetiti borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i slobode medija i temeljnih prava, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Glavni pregovarač Crne Gore, Aleksandar Pejović razgovorao je u Holandiji sa generalnim direktorom za saradnju u Evropi Robertom de Grotom i direktorom Direkcije za Evropu Japom Vernerom.

Pejović je, kako se navodi, upoznao sagovornike s rezultatima Crne Gore u ispunjavanju evropskih obaveza.

On je istakao sprovođenje brojnih reformi i rezultate u ispunjavanju obaveza iz sedam ključnih oblasti koje su predmet usvojenog Proljećnjeg izvještaja Evropske komisije (EK).

Predstavnici Holandije ukazali su na značaj ispunjavanja sedam ključnih prioriteta kao najbolje preporuke za otvaranje pregovora.

"Istakli su da će poseban fokus Holandije, poučena iskustvima iz pređašnjih proširenja EU, biti na pitanja borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i slobode medija i temeljnih prava”, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je konstatovano da Izvještaj EK predstavlja dobar prikaz onoga što je Crna Gora postigla, ali i budućih izazova.

“Razmotreni su i modaliteti unapređenja bilateralne saradnje dvije zemlje, pri čemu je holandska strana ponudila ekspertsku podršku za naš dalji evropski put”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: