Carević je predsjednik Srpske pravoslavne crkvene opštine: Objedinio izvršnu i duhovnu vlast

Stupanjem na funkciju predsjednika Opštine, Carević se nije odrekao i mjesta čelnog čovjeka crkvene opštine sa sjedištem u Starom gradu
8331 pregleda 14 komentar(a)
Carević, Foto: Vuk Lajović
Carević, Foto: Vuk Lajović

Osim što se nalazi u fotelji prvog čovjeka metropole turizma i rukovodi jednom od najbogatijih crnogorskih opština, Marko Bato Carević obavlja još jednu značajnu funkciju - predsjednik je Srpske pravoslavne crkvene opštine Budva - crkve Sveta trojica Stari grad.

Stupanjem na funkciju predsjednika Opštine, Carević se nije odrekao i mjesta čelnog čovjeka crkvene opštine sa sjedištem u Starom gradu, na koje je imenovan prije više od godinu.

Kao osvjedočeni vjernik, Carević je za „Vijesti“ kazao da tu funkciju obavlja sa zadovoljstvom kao i funkciju predsjednika Opštine, te da nije riječ o konfliktu interesa. Riječ je o počasnoj funkciji koju dobijaju istaknuti vjernici i dobrotvori Mitropolije crnogorsko-primorske.

Pojasnio je da ta funkcija neće uticati na upravljanje gradom jer, kako je kazao, poštuje sve vjere, te da ima prijatelje svih vjeroispovijesti, a da ljude ne dijeli po vjeri, već da li su dobri ili loši.

Carević, koji je i lider budvanskog Demokratskog fronta, već je jasno stavio do znanja na koji način će funkcionisati njegova administracija, koja ima mandata do septembra 2020.

Osnovni princip je poštovanje reda, rada i discipline, a kako je i sam kazao, radnike neće dijeliti po političkoj pripadnosti.

Njegova jasna poruka je da će svi raditi kao da su jedna partija, te je zatražio prijem kod predsjednika Crne Gore i premijera Mila Đukanovića i Duška Markovića, radi uspostavljanja boljih odnosa i saradnje državne i lokalne vlasti, imala je velikog odjeka u javnosti.

Iako se očekivalo da će takav stav izazvati buru, prije svega među koalicionim partnerima, te da će se mnogi oglasiti i javno kazati šta o tome misle, ostalo je samo na sporadičnim ocjenama na društvenim mrežama, poput one „skandalozno“, kako je na Fejsbuku napisao lider Demokrata Aleksa Bečić.

Carević je već uveliko koncipirao svoj kabinet, pa je njegov šef kabineta Božo Vavić, dosadašnji sekretar za investicije. Gradonačelnik je kao zamjenicu šefa kabineta i ključnu osobu za odnose sa javnošću imenovao Sanju Vojnić.

Na mjesto sekretara za investicije Carević će postaviti Mladena Mikijelja, inače šefa odborničkog kluba Demokratsrkog fronta u budvanskom parlamentu.

Izmjena ima i na potpredsjedničkim funkcijama.

Tako po koalicionom sporazumu, Demokratama je nakon rotacije pripalo mjesto potpredsjednika Opštine.

Umjesto Mihaila Đurovića (SDP) koji je pokrivao ovu funkciju za vrijeme mandata Dragana Krapovića, doći će Marko Marković (Demokratska Crna Gora), dosadašnji sekretar za privredu.

Na predstojećoj sjednici lokalnog parlamenta, koja će biti zakazana za desetak dana, naći će se odluka o imenovanju potpredsjednika.

I u Carevićevom mandatu potpredsjednik Opštine ostaje Vladimir Bulatović iz Crnogorske, dok će za sekretara za privredu biti imenovana, kako “Vijesti” saznaju, Slavica Maslovar (Demokratska Crna Gora).

Bonus video: