Osnivački kongres Pozitivne CG 26. maja: Vrijeme političkih promjena

Na pitanje kakvu alternativu građanima nudi Pozitivna Crna Gora, Abazović je rekao da će ta partija, za razliku od drugih, ono što kaže sprovesti u djelo
125 pregleda 26 komentar(a)
Pozitivna Crna Gora, Darko Pajović, Foto: Savo Prelević
Pozitivna Crna Gora, Darko Pajović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.05.2012. 12:25h

Osnivački kongres Pozitivne Crne Gore, na kojem će učestvovati 414 delegata iz svih opština biće održan 26. maja u Podgorici, saopštili su predstavnici Inicijalnog odbora (IO) te partije. Član IO Srđan Perić najavio je da će novosnovana stranka na svom sajtu objaviti sve podatke o finansijama u vezi sa troškovima oko održavanja kongresa, zajedno sa imenima donatorima i računima.

On je poručio da žele ozbiljno da se bave politikom i pošalju poruku koja je drugačija od dosadašnje političke prakse.

"Time još jednom želimo da pošaljemo snažnu poruku da među finansijerima političke partije Pozitivna Crna Gora nijesu osobe koji su u medijima dovođeni u vezu sa tim, kao i da svojom transparentnošću uvodimo nove standarde u političkom djelovanju", poručio je Perić.

Istakao je i da se na transparentnost finansija Pozitivna javno obavezala, navodeći da kao grupa građana koja osniva političku partiju nijesu zakonski obavezni da to učine, jer još nijesu pravno-politički subjekt. Podatke će, kako je pojasnio, objaviti iz dva razloga, iako nijedna politička partija u Crnoj Gori nije objavila troškove osnivačkog kongresa.

Pajović: Nema koalicije ni sa DPS ni sa današnjom opozicijom >>>

Pozitivna CG: Treba nam 5 godina da se vratimo na pravi put >>>

"Prvi je taj što hoćemo da pokažemo transparentnost da bismo mogli da je zahtijevamo od drugih, a drugi što postoji interesovanje javnosti na tu temu“, rekao je Perić.

Sa riječi u djela

Komentarišući osnivanje političkog kluba Pravedna Crna Gora, te njihov stav da im je „simpatično“ ono što radi Pozitivna Crna Gora, politikolog Dritan Abazović zahvalio se „na simpatijama“ navodeći da ne žele detaljnije da komentarišu osnivanje tog političkog kluba.

Naš ekonomski tim je već spremio takozvanu pozitivnu ekonomiju koju ćemo prezentovati građanima nakon kongresa, i tu ćete vidjeti mnogo konkretnih rješenja

Na pitanje kakvu alternativu građanima nudi Pozitivna Crna Gora, Abazović je rekao da će ta partija, za razliku od drugih, ono što kaže sprovesti u djelo. Ponovio je da insistirati na ekonomskim, u odnosu na druga pitanja koja su „važna, ali nijesu životna“.

"Naš ekonomski tim je već spremio takozvanu pozitivnu ekonomiju koju ćemo prezentovati građanima nakon kongresa, i tu ćete vidjeti mnogo konkretnih rješenja“, rekao je Abazović.

Članica Inicijalnog odbora Azra Jasavić rekla je da će osnivačkom kongresu prisustvovati 414 delegata iz svih crnogorskih gradova. Pojasnila je i da će na kongresu biti izabran samo dio članova GO, dok će ostali biti izabrani naknadno.

„Na taj način smo željeli ostati otvoreni za sve koji će u narednom periodu pristupiti stranci, i to će biti praksa i za ostale organe stranke“, rekla je Jasavić, navodeći da je jedini kandidat za predsjednika stranke Darko Pajović.

Uvjerena da će 26.maj biti dan koji će promijeniti političku scenu u Crnoj Gori, Jasavić je istakla da je osnivački kongres početni korak u radu stranke, koja će biti registrovana u prvoj narednoj sedmici nakon kongresa.

"To je dan kada ćemo svi zajedno biti svjedoci stvaranja stranke po mjeri i volji svih građana“, zaključila je Jasavić.

Pajović jedini kandidat za predsjednika

Jedini kandidat kandidat za predsjednika stranke imenovan je Darka Pajovića, dok su za članove Glavnog odbora, osim Abazovića, Jasavić i Perića, kandidovani Zoran Miljanić, Goran Tuponja, Danilo Mrdak, Zarija Milić, Branko Micev, Nikola Koćalo, Goran Đurović, Mladen Bojanić, Emin Duraković, Marinko Barjaktarović, Milić Joksimović, Miloš Konatar, Nikola Terzić, Predrag Popović, Slavko Milović, Anka Vukićević, Časlav Perović, Dejan Božović, Almir Balić, Marija Martinović, Neđeljko Necko Đurović, Katarina Raičević, Sanja Kotlaja, Milica Boljević, Radmila Milošević, Svetlana Dukić, Mirčeta Tomić, Miloš Perović, Tamara Bajić, Aleksandar Đuretić i Ljubomir Radojević.

Bonus video: