Liberali: Branili su da volimo državu, ali nam nijesu mogli ništa

Cetinjani kažu da je odnosom prema Prijestonici vlast pokazala da nikada nije bile iskrena prema ideji nezavisne Crne Gore
804 pregleda 60 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2012. 20:11h

Postojaće Crna Gora, dok je Lovćena i Durmitora, dok je mora pod Barom i Kotorom, dok je sunca i dok je Grahovca, orio se glas Slavka Perovića iz cetinjskih lokala 21. maja 2006. godine. Najjače je glas lidera Liberalnog saveza odzvanjao ispred kafića „357", odakle su u najljepšim odijelima Saša Pajević i Ljubo Vujović sa svojim liberalima krenuli da na referendumu glasaju za svoju državu.

Šest godina kasnije, na Dan nezavisnosti, pred čuvenim cetinjskim lokalom, gdje Saša dočekuje ekipu "Vijesti", sa zvučnika se ne čuje ničiji glas, a'u kafiću je prilično tiho. Sa Sašom idemo do Ljuba, koji nas dočekuje na radnom mjestu, recepciji hotela "Grand". Kada nam se pridružio u holu hotela, nekada među rijetkima sa pet zvjezdica u Crnoj Gori, kreće bujica emocija.

"Slavlje je počelo od samog jutra. Bili smo srećni, jer to je bila naša ideja koju smo nosili mi, liberali. Nas dvojica smo svu Crnu Goru prošpartali, noseći tu ideju. Ali sa onim najsvjetlijim i najljepšim porukama o normalnom životu na ovim prostorima, a ne na ovaj način koji nas je dopao i zadesio", priča Saša, koji je 15 godina proveo rame uz rame sa Slavkom Perovićem.

Sjećajući se vremena kada su liberali promovisali ideju o crnogorskoj nezavisnosti, na svim stranama nailazili su na otpor. Nezavisnosti su se tada protivili političari koji su i danas na vlasti.

"Samo kad se sjeti čovjek koliko je bilo okupacionih trenutaka na Cetinju. Kada policija blokira čitavi grad, da se ne može ni ući ni izaći i to zbog te ideje koju smo nosili. Posebno se ta atmosfera zahuktavala oko Badnjeg dana. To je odgovor na sva pitanja, što su oni učinili", kaže Ljubo.

Liberali: Saša Pajević i Ljubo Vujović

On smatra da je Cetinje kažnjeno, zbog toga što je 90-tih bilo bastion crnogorske ideje, a kaznila ga je vlast koja je prije šest godina raspisala referendum: "Nevjerovatno su okrutni. Cetinju i Crnoj Gori, nikada u istoriji neko nije napravio veće zlo nego što je napravila ova vlast".

Vujović je uvjeren da je odnosom prema Cetinju vlast pokazala da nikada nije bile iskrena prema ideji nezavisne Crne Gore i da im ona nikada nije značila: "Pokazali su da su samo iskoristili i zloupotrijebili tu ideju, za neku svoju ličnu promociju, kao nekih spasitelja nacije i države. To je apsurd, jer oni isto gledaju Crnu Goru, kao što su je gledali devedesetih godina".

Ništa manje na vlast nije kivan ni Saša. Njegov kafić , koji se nalazi blizu ulaza u nekadašnji novi "Obod", bio je bastion liberalne ideje. Zbog toga je često bio zatvaran: "Nijesmo imali nikada mira od vlasti. Stalno su tražili neke nove razloge, a iza svakog se u stvari krilo samo to što volimo svoju državu i želimo da se borimo za nju. Ali nam nijesu mogli ništa".

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: